Strony

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Vegetariańskie burritos


Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 10 minut

Przepis pochodzi z książki z daniami dla vegeterian. Tytułu nie pamiętam bo skserowałam tylko kilka przepisów które wpadły mi w oko. 

Składniki na 4 burrito – każde około 439 kalorii

·        1 cebula

·        2 ząbki czosnku
·        puszka czerwonej fasoli (400g)
·        puszka krojonych pomidorów (400g)
·        ¼ łyżeczki suszonego chili
·        ½ łyżeczki kminku
·        łyżeczka oregano
·        łyżka siekanej zielonej pietruszki
·        4 placki tortilla
·        8 plastrów mozarelli w plastrach (lub 200g startego sera mozarella)
·        łyżka oliwy z oliwek
·        sól
·        świeżo mielony pieprz



Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę a gdy cebula zrobi się przeźroczysta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem około minuty, następnie dodać odsączoną fasolę, pomidory, chili, kminek i oregano.
Gotować na małym ogniu około 10 minut lub do momentu gdy odparuje woda a wszystkie smaki się połączą. Wyłączyć gaz, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Placki tortilli rozłożyć na blacie, na każdym ułożyć z boku po 2 plastry żółtego sera lub 1/4 startego sera (jeśli nie chcecie jeść lub nie lubicie serka można go pominąć). Następnie ułożyć ¼ nadzienia na kżdym placku, tortille składać na pół a później zwinąć tak by uformować burrito.

2 komentarze:

  1. świetny orzepis, mam wszystkie składniki w domu... wypróbuje jutro

    OdpowiedzUsuń
  2. i co? jak wyszło kasiekw? jestem ciekawa czy smakowało?

    OdpowiedzUsuń