Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 10 minut
Przepis pochodzi z książki z daniami dla vegeterian. Tytułu nie pamiętam bo skserowałam tylko kilka przepisów które wpadły mi w oko.
Gotowanie: 10 minut
Przepis pochodzi z książki z daniami dla vegeterian. Tytułu nie pamiętam bo skserowałam tylko kilka przepisów które wpadły mi w oko.
Składniki na 4 burrito – każde około 439 kalorii
·
1 cebula
·
2 ząbki
czosnku
·
puszka
czerwonej fasoli (400g)
·
puszka
krojonych pomidorów (400g)
·
¼ łyżeczki
suszonego chili
·
½ łyżeczki
kminku
·
łyżeczka
oregano
·
łyżka
siekanej zielonej pietruszki
·
4 placki
tortilla
· 8 plastrów
mozarelli w plastrach (lub 200g startego sera mozarella)
·
łyżka oliwy
z oliwek
·
sól
·
świeżo
mielony pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę a gdy
cebula zrobi się przeźroczysta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć
razem około minuty, następnie dodać odsączoną fasolę, pomidory, chili, kminek
i oregano.
Gotować na małym ogniu około 10 minut lub do momentu gdy odparuje woda a
wszystkie smaki się połączą. Wyłączyć gaz, doprawić solą i świeżo mielonym
pieprzem do smaku.
Placki tortilli rozłożyć na blacie, na każdym ułożyć z boku po 2 plastry żółtego sera lub 1/4 startego sera (jeśli nie chcecie jeść lub nie lubicie serka można go
pominąć). Następnie ułożyć ¼ nadzienia na kżdym placku, tortille składać na pół a później zwinąć
tak by uformować burrito.
świetny orzepis, mam wszystkie składniki w domu... wypróbuje jutro
OdpowiedzUsuńi co? jak wyszło kasiekw? jestem ciekawa czy smakowało?
OdpowiedzUsuń