Przygotowanie: 5 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Pieczenie: 1-2 godziny
Dzisiejsza propozycja to pudding ryżowy, pyszny, lekki i kremowy. Tym przepisem przyłączam sie do akcji ryż na słodko.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 240 kalorii
·
70g ryżu
typu arborio
·
450ml
pełnotłustego mleka
·
150ml słodkiej
śmietanki 12%
·
opakowanie
cukru waniliowego (32g)
·
szczypta
cynamonu lub gałki muszkatołowej
Ryż wypłukać w zimnej wodzie, a następnie dobrze odsączyć. Do żaroodpornego naczynia wlać
mleko, śmietankę, ryż, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C, dodać cukier waniliowy, wymieszać, a następnie posypać cynamonem lub gałką muszkatołową. Piec około 2 godzin do momentu gdy skórka zrobi się złoto-brązowa. Ostatnio odkryłam że czas pieczenia można skrócić aż o połowę jeśli podzielimy deser na 4 części i upieczemy go w żaroodpornych kokilkach zamiast jednego dużego naczynia, użyłam 4 kokilek o średnicy 9 cm.
Mmm, pyszności!
OdpowiedzUsuńTylko te dwie godziny pieczenia to strasznie długo...