Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Grzybki dostalam od moich rodziców podczas świątecznego urlopu. Zastanawiałam się co z nimi zrobić i postanowiłam ugotować je w sosie śmietankowym. Dodałam też trochę warzyw żeby wzbogacić ich smak. Zjedliśmy je z gotowanymi ziemniaczkami. Były bardzo pyszne.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 350 kalorii
Czas gotowania: 20 minut
Grzybki dostalam od moich rodziców podczas świątecznego urlopu. Zastanawiałam się co z nimi zrobić i postanowiłam ugotować je w sosie śmietankowym. Dodałam też trochę warzyw żeby wzbogacić ich smak. Zjedliśmy je z gotowanymi ziemniaczkami. Były bardzo pyszne.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 350 kalorii
·
600g obgotowanych
grzybów
·
1 duża
cebula
·
1 mała
marchewka
·
1 mała
pietruszka
·
łyżka masła
·
łyżka
siekanej natki pietruszki
·
łyżeczka
vegety
·
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego
·
½ łyżeczki
swieżo mielonego pieprzu
·
200ml
słodkiej śmietanki
Cebulę obrać i posiekać w grubą kostkę. Marchewkę i petruszkę obrać, zetrzeć na tartce. Na patelni rogrzać łyżke masła, lekko podsmażyc cebulkę, marchewkę i pietruszkę. Po kilku minutach dodać grzyby. Ja miałam mrożone obgotowane grzybki. (Można też użyc swieżych grzybów ale trzeba je wczesniej obgotować w małej ilości wody bez dodatku przypraw i odcedzić.) Wszystko smażyć około 10 minut, dodać vegetę, pieprz ziołowy i słodką śmietankę. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dodać troche wody. Smażyć kolejne 10 minut, dodac świeżo mielony pieprz i siekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać gorące z ziemniaczkami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz