Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 20 minut
Tą zupą przyłączam się do akcji kulinarnej POMYSŁ NA ... zupę od serca. Proponuję orientalną tajską zupę w której zamiast kurczaka znalazły się krewetki i pyszne zdrowe warzywa. Do zupy dodałam też świeżo mielony pieprz i łyżkę sosu rybnego żeby podkreślić jej smak. Była tak pyszna że zjedliśmy całą od razu.
Gotowanie: 20 minut
Tą zupą przyłączam się do akcji kulinarnej POMYSŁ NA ... zupę od serca. Proponuję orientalną tajską zupę w której zamiast kurczaka znalazły się krewetki i pyszne zdrowe warzywa. Do zupy dodałam też świeżo mielony pieprz i łyżkę sosu rybnego żeby podkreślić jej smak. Była tak pyszna że zjedliśmy całą od razu.
Składniki na 4 małe miseczki – każda około 165 kalorii
· 1 opakowanie winiary pomysł na tajską zupę z kurczakiem
· 225g gotowanych krewetek
· 100g świeżego szpinaku
· pół czerwonej papryki
· 2 cebulki dymki
· łyżka sosu rybnego
· świeżo mielony pieprz
· 100g makaronu chińskiego
· łyżeczka soli
· łyżka oleju
Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Do garnka wlać litr wody, wsypać
zawartość większej torebki (baza do zupy), zagotować. Dodać paprykę, gotować
około 10 minut. W tym czasie pokroic dymke w plasterki, szpinak umyć, opłukać, poodrywać
łodyżki. Po 10-ciu minutach do zupy dodać krewetki, szpinak i łyżke sosu rybnego (u mnie fish sauce blue dragon).
Następnie ugotować chiński makaron. W tym celu zagotować wodę w garnku
dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju, wrzucić makaron i gotować według przepisu na
opakowaniu. (Ja użyłam makaronu „blue dragon medium egg noodles” i gotowałam je
3 minuty). Ugotowany makaron przecedzić przez sitko i zalać zimną wodą.
Zupa powinna być już prawie gotowa na 2 minuty przed końcem jej gotowania
dodać zawartość mniejszej torebki pomysłu winary na zupę tajską (mleko kokosowe
i przyprawy) i pokrojoną w plasterki dymkę, dobrze wymieszać. Zupe podawać z makaronem i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz