Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 10 minut
„Fussilli alla caprese” czyli świderki z pomidorkami, bazylią i mozarella to oryginalne włoskie danie które podpatrzyłam w telewizji w programie Guiady De Laurentiis „Everyday Italian”. Jak tylko je zobaczyłam, od razu chciałam go spóbować, jest pyszne, zdrowe i w 100% włoskie. A któż nie lubi kuchni włoskiej?
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 562 kalorii
Gotowanie: 10 minut
„Fussilli alla caprese” czyli świderki z pomidorkami, bazylią i mozarella to oryginalne włoskie danie które podpatrzyłam w telewizji w programie Guiady De Laurentiis „Everyday Italian”. Jak tylko je zobaczyłam, od razu chciałam go spóbować, jest pyszne, zdrowe i w 100% włoskie. A któż nie lubi kuchni włoskiej?
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 562 kalorii
·
250g
makaronu świderki
·
3 łyżki
oliwy z oliwek
·
2 ząbki
czosnku
·
350g
pomidorków koktajlowych
·
¾ łyżeczki soli
·
¼ łyżeczki
świeżo mieloneg pieprzu
·
2 garście
listków świeżej bazylii
W garnku zagotować wodę, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy z oliwek. W
wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie drobno posiekać
czosnek, mozarelle pokroić w kostkę, pomidorki zalać gorącą wodą i obrać ze skórki, bazylię podrzeć na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i smażyć ciągle mieszając przez jakieś 2 minuty. Następnie dodac pomidorki, a gdy zmiękna delikatnie rozdusić je widelcem, powinno to trwać około 4 minut. Na koniec dodać ¼ łyżeczki soli wszystko wymieszać.
Powinien utworzyć sie delikatny sos z kawałkami pomidorów.
Ugotowany al dente makaron odcedzić (nie zalewać zimną wodą) przełożyc na patelnię z sosem pomidorowym. Doprawic świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Wyłączyć gaz, wrzucić pokrojoną w kostkę mozarelle i porwane na drobniejsze kawałki listki bazylii. Szybko wymieszać i od razu przełożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i smażyć ciągle mieszając przez jakieś 2 minuty. Następnie dodac pomidorki, a gdy zmiękna delikatnie rozdusić je widelcem, powinno to trwać około 4 minut. Na koniec dodać ¼ łyżeczki soli wszystko wymieszać.
Powinien utworzyć sie delikatny sos z kawałkami pomidorów.
Ugotowany al dente makaron odcedzić (nie zalewać zimną wodą) przełożyc na patelnię z sosem pomidorowym. Doprawic świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Wyłączyć gaz, wrzucić pokrojoną w kostkę mozarelle i porwane na drobniejsze kawałki listki bazylii. Szybko wymieszać i od razu przełożyć na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz