Strony

czwartek, 31 stycznia 2013

Pudding ryżowy


Przygotowanie: 5 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Pieczenie: 1-2 godziny

Dzisiejsza propozycja to pudding ryżowy, pyszny, lekki i kremowy. Tym przepisem przyłączam sie do akcji ryż na słodko.
 
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 240 kalorii
·        70g ryżu typu arborio
·        450ml pełnotłustego mleka
·        150ml słodkiej śmietanki 12%
·        opakowanie cukru waniliowego (32g)
·        szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
Ryż wypłukać w zimnej wodzie, a następnie dobrze odsączyć. Do żaroodpornego naczynia wlać mleko, śmietankę, ryż, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C, dodać cukier waniliowy, wymieszać, a następnie posypać cynamonem lub gałką muszkatołową. Piec około 2 godzin do momentu gdy skórka zrobi się złoto-brązowa. Ostatnio odkryłam że czas pieczenia można skrócić aż o połowę jeśli podzielimy deser na 4 części i upieczemy go w żaroodpornych kokilkach zamiast jednego dużego naczynia, użyłam 4 kokilek o średnicy 9 cm.


1 komentarz:

  1. Mmm, pyszności!
    Tylko te dwie godziny pieczenia to strasznie długo...

    OdpowiedzUsuń