Strony

niedziela, 8 marca 2015

Zupa z pieczonych pomidorów



Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia i gotowania: 35 minut

Przepis na zupę z pieczonych pomidorów mam już od dawna ale nie pamiętam skąd. Jest to jedna z moich ulubionych zup i właściwie to nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia się na moim blogu. Zupa jest łatwa, szybka i bardzo pyszna.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 360 kalorii

  • 500g winnych pomidorow
  • 2 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 plasterki boczku
  • 1 kostka rosolowa
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (60g)



Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C

Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek i cebule obrać, cebule przekroić na 4 części. Pomidory, cebule i czosnek wyłożyć na blaszkę i skropić oliwą z oliwek, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie w garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę rosołową i gotować mieszając aż powstanie bulion.

Małą blaszkę wyłożyć folią do pieczenia, na folii ułóż plasterki boczku.

Po upływie 20 minut z piekarnika wyjąć pomidory, czosnek i cebulę, wrzucić je do bulionu i wszystko zmiksować.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z boczkiem i piec około 15 minut aż boczek będzie bardzo chrupiący następnie wyjąć na papierowy ręcznik odsączyć z tłuszczu i odstawić by przestygnął.

Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wszystko zagotować.

Gorącą zupę wlać do miseczek. Boczek połamać na mniejsze kawałki i posypać nim zupę.W wersji wegetariańskiej boczek możnaby zastąpić warzywnymi chipsami.

Można podawać z pieczywem czosnkowym lub zwykłym chrupiącym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz