Strony

sobota, 12 listopada 2016

Zupa lasagne

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 710 kalorii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża marchewka
  • kostka bulionu wołowego
  • 500g pasaty pomidorowej
  • 140g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 2 łyżki sera grana padano
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 250g makaronu
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu. W międzyczasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i smażyć razem. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso się zarumieni.

W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Kostkę bulionu rozpuścić w dwóch szklankach wody. Kiedy mięso się zarumieni dodać marchewkę, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i bulion. Następnie dodać pastę paprykową, 2 łyżki sera grana padano, majeranek, oregano, tymianek i bazylię. Doprawić cukrem i pieprzem i gotować jescze 30 minut.

W osobnym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, następnie dodać makaron i ugotować al dente. Gotową zupę podawać z makaronem. Smacznego.


1 komentarz: