Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 20 minut
Przepis na ta pyszna zupe znalazlam tutaj na blogu Wyspa marty, zupa jest
bardzo aromatyczna i smaczna. Moja wersja tego przepisu z niewielkimi zmianami
poniżej.
Składniki na 4 porcje - każda porcja około 455 kalorii
- 4 szklanki wody
- 2 kostki rosołowe
- 2 małe piersi z kurczaka (300g)
- 2cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- mała marchewka
- 1 laska trawy cytrynowej
- 4 liście kaffiru
- puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
- sok z limonki
- 4 dymki
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 180g krewetek (surowych lub gotowanych)
- 180g makaronu ryżowego
W garnku zagotowac 4 szklanki wody, dodać kostki rosołowe, piersi z
kurczaka i gotować około godziny aż mięso będzie miękkie (to oczywiście można
zrobić poprzedniego dnia). Następnie rosół odcedzić, mięso z kurczaka ostudzić,
pokroić lub poszarpać na mniejsze kawałki.
Imbir obrać, pokroić w plasterki, następnie w słupki, razem z czosnkiem
przecisnąć przez praskę. Papryczkę chilli pokroić w plasterki, marchewkę obrać
i również pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli
smażyć razem około minuty następnie zalać wszystko gorącym rosołem, dodać mięso
z kurczaka i marchewkę gotować na małym ogniu.
Trawę cytrynową przekroić wzdłuż na pół, lekko zmiażdżyć trawę i liście
kaffiru, wrzucić je do zupy. Dodać mleczko kokosowe, doprawić sosem rybnym,
cukrem i sokiem z limonki.
Dymkę umyć i pokroić w plasterki, nie muszą być bardzo cienkie. Kolendrę
drobno posiekać.w
W osobynym garnku zagotować wodę z łyżką oleju, i ugotować w niej makaron
ryżowy według wskazówek na opakowaniu (makaron ryżowy gotujemy 1-2 minuty w
zależności od jego grubości) następnie odcedzić i zalać zimną wodą by nie
posklejał sie.
Do gorącej zupy dodać krewetki, cebulę dymkę i świeżą kolendrę, zdjąc z
gazu i odczekać 2-3 minuty krewetki jeśli są surowe powinny zmienić kolor na
różowy. Teraz możemy już nakładać makaron do miseczek i nalewać zupę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz