Strony

sobota, 3 października 2015

Staroświecki duszony kurczak z warzywami

Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia i pieczenia: 2 godziny

Ten przepis znalazłam w książce pt.: „The Hairy Dieters” dostałam ją od koleżanki. Jest w niej wiele ciekawych przepisów i na pewno nie jeden jeszcze pojawi się na blogu. To danie od razu przypadło mi do gustu długo gotowany kurczak w aromatycznym sosie do tego mnóstwo warzyw, idealna potrawa na przywitanie jesieni. W oryginale wykorzystano nóżki i podudzia ja jednak podudzia wolę w innych potrawach dlatego tu wykorzystałam same nóżki. Potrzebny będzie duży garnek bo porcja jest spora, a więc do dzieła.

Składniki na 6 porcji – każda około 413 kalorii
  • 3 czubate łyżki mąki (60g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 12 nóżek z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 6 plasterków boczku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300g pieczarek kasztanowych
  • 500ml cydru
  • kostka bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 400g młodej marchewki
  • 1 mały por



W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i tymianek. Nóżki kurczaka umyć i osuszyć a następnie włożyć do miski z mąką i potrząsnąć tak by wszystkie nóżki pokryły się mąką, nadmiar mąki zotawić.

Plasterki boczku pokroić w centymetrowe paski. Cebulę obrać i drobno posiekać, łodygi selera pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i każdą przekroić na 4 części. Por przekroić wzdłóż na pół a następnie w cienkie plasterki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć nożki partiami na złoto-brązowy kolor. Usmażonego kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na patelnię, na której smażył się kurczak włożyć boczek, cebulę i seler naciowy, smażyć 4-5 minut na średnim ogniu ciągle mieszjąc aż boczek i warzywa lekko się zarumienią. Następnie dodać pieczarki i smażyć jesczcze kilka minut. Następnie wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia z kurczakiem, dodać pozostałą mąkę i wszystko wymieszać.

Cydr wlać na patelnię i szybko mieszać drewnianą łyżką by zeskrobać wszystkie pełne smaku pozostałości. Gotować na średnim ogniu kilka minut a następnie wlać zawartość patelni do żaroodpornego naczynia.

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody, następne wlać bulion do pozostałych składników naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i przykryć naczynie pokrywką. Piec w piekarniku półtorej godziny, w połowie pieczenia dodać marchewkę i por. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz