Strony

niedziela, 1 listopada 2015

Zupa krem z dyni

Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut

Wczoraj Haloween, zwyczaj który nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce ale z roku na rok ma coraz więcej swoich zwolenników. Tu gdzie mieszkam, czyli w Wielkiej Brytanii Haloween jest bardzo popularne, w każdym markecie pojawiają się dekoracje związane z tym zwyczajem oraz piękne duże pomarańczowe dynie no i cukierki.
Przed Haloween należy zaopatrzyć się w sporą ilość słodyczy. A to dlatego że co roku do naszych drzwi pukają dzieci przebrane za małe potworki i pytają „Treat or trick?” co w dowolnym tłumaczeniu znaczy „cukierek albo psikus?”. Oczywiście zawsze wybieramy cukierek i częstujemy dzieci słodkościami, a właściwie Pan P wydziela im cukierki żeby za dużo się nie obżarły! Wolimy nie ryzykować psikusa nigdy niewiadomo co te angielskie rozwydrzone dzieciaki amogłyby wymyśleć.

W zeszłym roku po raz pierwszy kupiliśmy dynię zrobiłam z niej zupę ale ponieważ zupa była z miodem a dynia sama w sobie jest dość słodka, zupa nam nie smakowała. W tym roku postanowiłąm skorzystać z innego przepisu i zrobić zupę z dyni na ostro. Skorzystałam z tego przepisu ale dodałam więcej przypraw by zupa była ostrzejsza, zupa wyszłą dość smaczna. Może nie jest to zupa na którą miałabym ochotę codziennie ale raz w roku na pewno zagości na naszym stole.

Dynia jest nie tylko bardzo zdrowa ale również niskokaloryczna dlatego właśnie można w tej zupie pozwolić sobie na dodatek tłustej śmietanki ale jeśli dbacie o linię można zastąpić ją "chudą śmietanką" lub mlekiem. Dynia zawiera sporą ilość błonnika, witaminę A, β-karoten i potas. Pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, są jednak wysokokaloryczne dlatego należy spożywać je w umiarkowanych ilościach, a więc dynia gwarantuje nam piękną skórę dobry wzrok i zdrowie. Pozostaje tylko życzyć smacznego. Dzisiejszym wpisem dołączam do akcjii Halloween.

Halloween

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 345 kalorii
  • 1.5kg dyni
  • 200ml mleka
  • kostka bulionu warzywnego
  • łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka wegety
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub suszona  papryczka chilli)
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150ml tłustej śmietanki
  • 2 łyżki pestek dyni (25g)

Dynię pokroić, usunąć pestki, wydrążyć miąższ. Moja dynia była ogromna i udało mi się z niej wydobyć aż 3kg miąższu. Nie było to łatwe bo koniecznie chciałam by pozostała w całości, najpierw wycięłam uśmiechniętą buzię, następnie oczy a na koniec odciełam górę pod kontem tak by po włożeniu górnej części nie wpadła ona do środka. Przez górny otwór łyżką wydrążyłam cały miąższ.
Do zupy będzie nam potrzebne 1.5kg dyni a więc do dzieła. Do garnka włożyć 1.5 dyni dodać 200ml mleka, 200ml wody, kostkę warzywną i sól, wszystko zagotować następnie zmnijszyć gaz i gotować zupę aż dynia będzie miękka, około 20 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wegetę, ostrą paprykę (lub suszoną papryczkę chilli w całości) i biały pieprz. Gotować kolejne 10 minut.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć obrane pestki dyni, należy wciąż potrząsać patelnią by pestki się nie przypaliły, uprażone pestki natychmiast przełożyć na talerz, gdybyśmy zostawili je na gorącej patelni nadal by się prażyły i mogłyby się przypalić.

Gotową zupę zmiksować, powoli wlać śmietankę ale 4 łyżki śmietanki zostawić do dekoracji. Gorącą zupę wlać na talerze, udekorować śmietanką a wierzch posypać pestkami dyni. My zjedliśmy z chrupiącą pełnoziarnistą bułką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz