Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas pieczenia: 1.5 godziny
Przygotowanie tego kurczaka zajmuje około 2 godzin jednak nie trzeba przy
nim stać, po usmażeniu udek reszta praktycznie robi się sama w piekarniku.
Przepis pochodzi z ksążki wydawnictwa BBC ale dokładnego tytyłu nistety nie
znam. Jak zwylke uwagę moją przyciągnęło smakowite zdjęcie, obawiałam się
jednak tych 30 ząbków czosnku. Ponieważ czosnek pozostaje w całości w łupinie
kurczak wcale nie jest bardzo czosnkowy a sos jest bardzo delikatny i
aromatyczny. My zjedliśmy kurczaka z ziemniaczkami i gotowaną zieloną fasolką
ale myślę że doskonale smakowłby również z gotowanym ryżem. Doskonały obiadek
na chłodny dzień. Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda około 471 kalorie
- 4 nożki z kurczaka (podudzie i udko)
- 25g masła (najlepiej klarowane)
- łyżka oleju
- 250g szalotek
- 2 płaskie łyżki mąki
- 200ml białego wina
- ½ kostki bulionu z kurczaka
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- 3 głowki czosnku
- mały pęczek tymianku
- 75ml śmietany (w oryginale creme fresh)
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Na patelni rozpuścić masło i oliwę, dodać kurczaka i smażyć na dość małym
ogniu aż kurczak zezłoci się z każdej strony. Należy robić to na małym ogniu bo
inaczej masło spali się i potrawa nie będzie smaczna, patelnię można przykryć
przykrywką by tłuszcz nie rozpryskiwał się na wszystkie strony.
W międzyczasie szalotki obrać a gdy kurczak będzie gotowy, przełożyć go
do naczynia żaroodporengo a na pozostałym tłuszczu zezłocić szalotki. Następnie
dodać mąke i wszystko wymieszać. Dodać wino i gotować chwilę od czasu do czasu
mieszając.
Połowę kostki drobiowej rozpuścić w 200ml wody, powstały bulion dodać do
pozostałych składników i gotować razem aż powstanie aksamitny sos.
Ząbki czosnku oddzielić od siebie ale nie obierać z łupinek. Do naczynia
żaroodpornego z kurczakiem dodać czosnek i tymianek, następnie wszystko zalać
sosem, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 1.5
godziny.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć kurczaka z piekarnika i przełożyć na
talerzyk, do pozostałego w naczyniu żaroodpornym sosu dodać śmietanę (lub creme
fresh) i wymieszać. (Creme fresh to lekko ukwaszona tłusta śmietanka wydaje mi
się że niedostępna w Polsce ale z powodzeniem można zastąpić ją śmietaną). Usunąć tymianek i ząbki czosnku, sos przelać do sosierki. Jeśli ktoś woli sos można przecedzić przez sitko. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz