Strony

poniedziałek, 12 października 2015

Kurczak z 30 ząbkami czosnku

Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas pieczenia: 1.5 godziny

Przygotowanie tego kurczaka zajmuje około 2 godzin jednak nie trzeba przy nim stać, po usmażeniu udek reszta praktycznie robi się sama w piekarniku. Przepis pochodzi z ksążki wydawnictwa BBC ale dokładnego tytyłu nistety nie znam. Jak zwylke uwagę moją przyciągnęło smakowite zdjęcie, obawiałam się jednak tych 30 ząbków czosnku. Ponieważ czosnek pozostaje w całości w łupinie kurczak wcale nie jest bardzo czosnkowy a sos jest bardzo delikatny i aromatyczny. My zjedliśmy kurczaka z ziemniaczkami i gotowaną zieloną fasolką ale myślę że doskonale smakowłby również z gotowanym ryżem. Doskonały obiadek na chłodny dzień. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda około 471 kalorie
  • 4 nożki z kurczaka (podudzie i udko)
  • 25g masła (najlepiej klarowane)
  • łyżka oleju
  • 250g szalotek
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 200ml białego wina
  • ½ kostki bulionu z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy
  • 3 głowki czosnku
  • mały pęczek tymianku
  • 75ml śmietany (w oryginale creme fresh)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu


Na patelni rozpuścić masło i oliwę, dodać kurczaka i smażyć na dość małym ogniu aż kurczak zezłoci się z każdej strony. Należy robić to na małym ogniu bo inaczej masło spali się i potrawa nie będzie smaczna, patelnię można przykryć przykrywką by tłuszcz nie rozpryskiwał się na wszystkie strony.

W międzyczasie szalotki obrać a gdy kurczak będzie gotowy, przełożyć go do naczynia żaroodporengo a na pozostałym tłuszczu zezłocić szalotki. Następnie dodać mąke i wszystko wymieszać. Dodać wino i gotować chwilę od czasu do czasu mieszając.

Połowę kostki drobiowej rozpuścić w 200ml wody, powstały bulion dodać do pozostałych składników i gotować razem aż powstanie aksamitny sos.

Ząbki czosnku oddzielić od siebie ale nie obierać z łupinek. Do naczynia żaroodpornego z kurczakiem dodać czosnek i tymianek, następnie wszystko zalać sosem, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 1.5 godziny.


Po tym czasie ostrożnie wyjąć kurczaka z piekarnika i przełożyć na talerzyk, do pozostałego w naczyniu żaroodpornym sosu dodać śmietanę (lub creme fresh) i wymieszać. (Creme fresh to lekko ukwaszona tłusta śmietanka wydaje mi się że niedostępna w Polsce ale z powodzeniem można zastąpić ją śmietaną). Usunąć tymianek i ząbki czosnku, sos przelać do sosierki. Jeśli ktoś woli sos można przecedzić przez sitko. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz