Przygotowanie farszu: 15 minut
Smażenie naleśników: 40 minut
Smażenie krokietów: 20 minut
Składniki na 6 krokietów – każdy około 553 kalorie
Naleśniki:
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 2 łyżki masła (30g)
- 600g pieczarek
- 2 małe cebule
- łyżeczka wegety
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny (15g)
- łyżka mąki
- łyżeczla maggi
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki ziołowego pieprzu
- łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 6 plasterków żółtego sera (96g)
Ponadto:
- 1 duże jajko
- 8 łyżek bułki tartej (64g)
- pół szklanki oleju do smażenia
Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, cebulę obrać następnie cebulę i pieczarki zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ja robię to przy pomocy robota elektrycznego.
Na patelni rogrzać masło, dodać starte warzywa i wegetę, smażyć razem
kilka minut, następnie dodać suszoną włoszczyznę i mąkę. Smażyć do odparowania
wody, dodać pozostałe przyprawy i smażyć razem jeszcze kilka minut. Farsz
odstawić na czas przygotowywania naleśników.
Jajka wbić do dużej misy, dodać sól, wodę i mleko i miksować na niskich
obrotach. Mąkę przesiać cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, pod koniec
miksowania dodać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Rozgrzać mocno patelnię dodać kilka kropel oleju, zdjąć patelnię z gazu,
lekko przechylić i dużą łyżką wazową wlewać ciasto obracać patelnią by ciasto
rozlało się na całej jej powierzchni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu
stron. Następnie odstawić by przestygły.
Farsz podzielić na 6 równych części, na każdy naleśnik na środek nakładać
plaster żółtego sera i farsz pieczarkowy. Naleśniki zwijać w kopertę.
Przygotować 2 miseczki, do jednej wbić jajko i roztrzepać widelcem, do
drugiej wsypać bułkę tartą. Krokiety obtaczać najpierw w jajku a następnie w
bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor kładąc je najpierw zwinętą
częścią do dołu.
Upieczone krokiety odsączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące z
kubkiem barszczyku np. z tego przepisu lub instant jeśli nie macie czasu. Krokiety
można przechowywać w lodówce i odgrzać w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz