Strony

wtorek, 20 października 2015

Krokiety z pieczarkami i serem


Przygotowanie farszu: 15 minut
Smażenie naleśników: 40 minut
Smażenie krokietów: 20 minut

Składniki na 6 krokietów – każdy około 553 kalorie

Naleśniki:
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju 
Farsz:
  • 2 łyżki masła (30g)
  • 600g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • łyżeczka wegety
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny (15g)
  • łyżka mąki
  • łyżeczla maggi
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki ziołowego pieprzu
  • łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 6 plasterków żółtego sera (96g) 
Ponadto:
  • 1 duże jajko
  • 8 łyżek bułki tartej (64g)
  • pół szklanki oleju do smażenia

Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, cebulę obrać następnie cebulę i pieczarki zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ja robię to przy pomocy robota elektrycznego.
Na patelni rogrzać masło, dodać starte warzywa i wegetę, smażyć razem kilka minut, następnie dodać suszoną włoszczyznę i mąkę. Smażyć do odparowania wody, dodać pozostałe przyprawy i smażyć razem jeszcze kilka minut. Farsz odstawić na czas przygotowywania naleśników.
Jajka wbić do dużej misy, dodać sól, wodę i mleko i miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, pod koniec miksowania dodać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Rozgrzać mocno patelnię dodać kilka kropel oleju, zdjąć patelnię z gazu, lekko przechylić i dużą łyżką wazową wlewać ciasto obracać patelnią by ciasto rozlało się na całej jej powierzchni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Następnie odstawić by przestygły.
Farsz podzielić na 6 równych części, na każdy naleśnik na środek nakładać plaster żółtego sera i farsz pieczarkowy. Naleśniki zwijać w kopertę.
Przygotować 2 miseczki, do jednej wbić jajko i roztrzepać widelcem, do drugiej wsypać bułkę tartą. Krokiety obtaczać najpierw w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor kładąc je najpierw zwinętą częścią do dołu.
Upieczone krokiety odsączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące z kubkiem barszczyku np. z tego przepisu lub instant jeśli nie macie czasu. Krokiety można przechowywać w lodówce i odgrzać w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz