Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 40 minut
Składniki na 4 porcje – każda około 355 kalorii
- 4 piersi z kurczaka (600g)
- szczypta czarnej soli (można zastąpić zwykłą)
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 12 listków curry
- 2 łyżeczki nasion gorczycy (zastąpiłam czarnuszką)
- 2 duże cebule (mogą być czerwone)
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwone chilli (może być suszone)
- duży kawałek imbiru (5cm)
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala
- łyżeczka mielonego kminku
- ½ - 1 łyżeczki mielonego chilli
- łyżeczka kurkumy
- 4 strąków czarnego kardamonu
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 2 goździki
- puszka krojonych pomidorów
- czubata łyżka drobno posiekanej kolendry
Piersi z kurczaka pokroic w dużą kostkę, doprawić szczyptą soli i
pieprzu, dodać łyżkę oleju i wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię
grillową i usmażyć kawałki kurczaka.
W międzyczasie drobno pokroić listki curry, obrać i drobno posiekać
cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir obrać pokroić w cienkie
plasterki w poprzek włókien i również przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać pokrojone listki curry
i ziarna gorczycy, smażyć razem około 2 minut, dodać cebulę, czosnek, chilli i
imbir i gotować wszystko razem kilka minut.
Następnie dodać przyprawy, kardamon, liście laurowe, pieprz, goździki i
pomidory z puszki, gotować razem jeszcze kilka minut od czasu do czasu
mieszając.
Dodać kurczaka i ¼ szklanki wody, dusić razem na małym ogniu pod
przykryciem około 30 minut lub do momentu aż kurczak będzie miękki. Podawać z ryżem np. z tego przepisu.
Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką świeżej kolendry (można
użyć mrożonej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz