Strony

czwartek, 15 października 2015

Indyjski kurczak Bhuna

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 40 minut


Składniki na 4 porcje – każda około 355 kalorii
  • 4 piersi z kurczaka (600g)
  • szczypta czarnej soli (można zastąpić zwykłą)
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 12 listków curry
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy (zastąpiłam czarnuszką)
  • 2 duże cebule (mogą być czerwone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwone chilli (może być suszone)
  • duży kawałek imbiru (5cm)
  • 3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • łyżeczka mielonego kminku
  • ½ - 1 łyżeczki mielonego chilli
  • łyżeczka kurkumy
  • 4 strąków czarnego kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 goździki
  • puszka krojonych pomidorów
  • czubata łyżka drobno posiekanej kolendry




Piersi z kurczaka pokroic w dużą kostkę, doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać łyżkę oleju i wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć kawałki kurczaka.
W międzyczasie drobno pokroić listki curry, obrać i drobno posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir obrać pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien i również przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać pokrojone listki curry i ziarna gorczycy, smażyć razem około 2 minut, dodać cebulę, czosnek, chilli i imbir i gotować wszystko razem kilka minut.
Następnie dodać przyprawy, kardamon, liście laurowe, pieprz, goździki i pomidory z puszki, gotować razem jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać kurczaka i ¼ szklanki wody, dusić razem na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut lub do momentu aż kurczak będzie miękki. Podawać z ryżem np. z tego przepisu.

Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką świeżej kolendry (można użyć mrożonej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz