Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia i pieczenia: 2 godziny
Ten przepis znalazłam w książce pt.: „The Hairy Dieters” dostałam ją od
koleżanki. Jest w niej wiele ciekawych przepisów i na pewno nie jeden jeszcze
pojawi się na blogu. To danie od razu przypadło mi do gustu długo gotowany
kurczak w aromatycznym sosie do tego mnóstwo warzyw, idealna potrawa na przywitanie jesieni. W oryginale wykorzystano
nóżki i podudzia ja jednak podudzia wolę w innych potrawach dlatego tu
wykorzystałam same nóżki. Potrzebny będzie duży garnek bo porcja jest spora, a
więc do dzieła.
Składniki na 6 porcji – każda około 413 kalorii
- 3 czubate łyżki mąki (60g)
 - ½ łyżeczki soli
 - ¼ łyżeczki pieprzu
 - 2 łyżeczki suszonego tymianku
 - 12 nóżek z kurczaka
 - 3 łyżki oleju
 - 6 plasterków boczku
 - 2 średniej wielkości cebule
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 300g pieczarek kasztanowych
 - 500ml cydru
 - kostka bulionu drobiowego
 - 2 liście laurowe
 - 400g młodej marchewki
 - 1 mały por
 
W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i tymianek. Nóżki kurczaka umyć i
osuszyć a następnie włożyć do miski z mąką i potrząsnąć tak by wszystkie nóżki
pokryły się mąką, nadmiar mąki zotawić.
Plasterki boczku pokroić w centymetrowe paski. Cebulę obrać i drobno
posiekać, łodygi selera pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić wilgotną
ściereczką i każdą przekroić na 4 części. Por przekroić wzdłóż na pół a
następnie w cienkie plasterki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju i smażyć nożki partiami na złoto-brązowy kolor. Usmażonego kurczaka przełożyć
do żaroodpornego naczynia.
Na patelnię, na której smażył się kurczak włożyć boczek, cebulę i seler
naciowy, smażyć 4-5 minut na średnim ogniu ciągle mieszjąc aż boczek i warzywa
lekko się zarumienią. Następnie dodać pieczarki i smażyć jesczcze kilka minut. Następnie
wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia z kurczakiem, dodać pozostałą mąkę
i wszystko wymieszać.
Cydr wlać na patelnię i szybko mieszać drewnianą łyżką by zeskrobać
wszystkie pełne smaku pozostałości. Gotować na średnim ogniu kilka minut a
następnie wlać zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. 
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody, następne wlać bulion do
pozostałych składników naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i przykryć naczynie
pokrywką. Piec w piekarniku półtorej godziny, w połowie pieczenia dodać
marchewkę i por. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz