Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Po raz pierwszy sos Puttanesca jadłam u koleżanki (Sylwię pozdrawiam i dziękuję za przepis). Makaron z takim sosem jest nie tylko prosty i szybki do przygotowania ale również bardzo smaczny. Ja spaghetti z sosem puttanesca ugotowałam po raz pierwszy ale na pewno danie to niejednokrotnie pojawi się jeszcze na naszym stole bo można je łatwo przygotować po pracy. Przepis na 4 porcje z moimi niewielkimi zmianami poniżej. Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 541 kalorii
- 500g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 70g czarnych oliwek bez pestek (około 20 oliwek)
- 4 fileciki anchovies
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 płaskie łyżki kaparów
- płaska łyżka oregano
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- opcjonalnie mała czerwona papryczka chilli (może być suszona)
Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwki pokroić w
plasterki. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli należy ją umyć rozkroić na
pół, usunąć gniazdo nasienne i papryczkę drobno posiekać. Fileciki anchovies
odsączyć z oleju i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojony
czosnek i smażyć około 1-2 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki, kapary,
oliwki i papryczkę chilli (jeśli nie mamy świeżej papryczki chilli można użyć
suszonej nie trzeba jej kroić wrzucamy ją w całości do sosu), gotować wszystko
razem na małym ogniu około 10 minut.
Następnie dodać fileciki anchois i drobno posiekaną
natkę pietruszki i szczyptę soli, gotować jeszcze kilka minut.
Makaron ugotować al dente według przepisu na
opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać i
podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz