Strony

środa, 30 września 2015

Spaghetti alla Puttanesca

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Po raz pierwszy sos Puttanesca jadłam u koleżanki (Sylwię pozdrawiam i dziękuję za przepis). Makaron z takim sosem jest nie tylko prosty i szybki do przygotowania ale również bardzo smaczny. Ja spaghetti z sosem puttanesca ugotowałam po raz pierwszy ale na pewno danie to niejednokrotnie pojawi się jeszcze na naszym stole bo można je łatwo przygotować po pracy. Przepis na 4 porcje z moimi niewielkimi zmianami poniżej. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 541 kalorii
  • 500g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 70g czarnych oliwek bez pestek (około 20 oliwek)
  • 4 fileciki anchovies
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki kaparów
  • płaska łyżka oregano
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie mała czerwona papryczka chilli (może być suszona)

Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli należy ją umyć rozkroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i papryczkę drobno posiekać. Fileciki anchovies odsączyć z oleju i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć około 1-2 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki, kapary, oliwki i papryczkę chilli (jeśli nie mamy świeżej papryczki chilli można użyć suszonej nie trzeba jej kroić wrzucamy ją w całości do sosu), gotować wszystko razem na małym ogniu około 10 minut.

Następnie dodać fileciki anchois i drobno posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli, gotować jeszcze kilka minut.

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać i podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz