Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Dzisiejsza propozycja to risotto z parmezanem z programu Doradca smaku. Tajemnicą na przygotowanie dobrego risotta jest cierpliwość, ważne jest
by powoli dolewać do ryżu gorący bulion i ciągle mieszać aż do całkowitego
wchłonięcia płynu przez ryż. Dodam też że do risotta używamy specjalnego ryżu
typu arborio, potrawa jest prosta i smaczna niestety nieco kaloryczna dlatego
podaję składniki na 4 małe a nie duże porcje. Przy odrobinie cierpliwości i
odpowiednich składników sukces grwarantowany, kożystając z przepisu Michaela
Morana nie mogło być inaczej. Polecam.
Składniki na 4 małe porcje – każda około 458 kalorii
- 3 szalotki (60g)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250g ryżu arborio
- kostka bulionu warzywnego + 0.7l
- szczypta białego pieprzu
- płaska łyżeczka oregano
- 100g parmezanu
- 40g masła
W międzyczasie w garnku zagotować 700ml wody i rozpuścić w
niej kostkę bulionu warzywnego. Gorący bulion dolewać powoli do ryżu gotowac w sumie razem 30 minut pod koniec
doprawić pieprzem i oregano. Zdjac risotto z gazu dodać parmezan i
masło.
Proste i przepyszne:)
OdpowiedzUsuń