Strony

środa, 9 września 2015

Risotto z parmezanem

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut

Dzisiejsza propozycja to risotto z parmezanem z programu Doradca smaku. Tajemnicą na przygotowanie dobrego risotta jest cierpliwość, ważne jest by powoli dolewać do ryżu gorący bulion i ciągle mieszać aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż. Dodam też że do risotta używamy specjalnego ryżu typu arborio, potrawa jest prosta i smaczna niestety nieco kaloryczna dlatego podaję składniki na 4 małe a nie duże porcje. Przy odrobinie cierpliwości i odpowiednich składników sukces grwarantowany, kożystając z przepisu Michaela Morana nie mogło być inaczej. Polecam.


Składniki na 4 małe porcje – każda około 458 kalorii
  • 3 szalotki (60g)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g ryżu arborio
  • kostka bulionu warzywnego + 0.7l
  • szczypta białego pieprzu
  • płaska łyżeczka oregano
  • 100g parmezanu
  • 40g masła
Szalotke i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie dodać ryż smażyć dalej około minuty. 
W międzyczasie w garnku zagotować 700ml wody i rozpuścić w niej kostkę bulionu warzywnego. Gorący bulion dolewać  powoli do  ryżu gotowac w sumie razem 30 minut pod koniec doprawić pieprzem i oregano. Zdjac risotto z gazu dodać parmezan i masło.

1 komentarz: