Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Na zupę cebulową miałam ochotę już od dawna ale wydawało mi się że do jej
przygotowania potrzeba dużo czasu. Okazało się że nie potrzeba wielu składników
a zrobienie zupy jest bardzo proste, nie jest błyskawiczna ale przez większość
czasu nic nie trzeba robić a jedynie zamieszać od czasu do czasu. Polecam na
zimne jesienne wieczory. Okazało się też że można ją zamrażać więc można zrobić
od razu większą ilość. Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda około
482 kalorie
·
5 średnich
cebul (500g)
·
zabek
czosnku
·
60g masła
·
¼ łyżeczka
soli
·
szczypta
białego pieprzu
·
czubata
łyżka świeżego tymianku
·
płaska
łyżeczka cukru
·
1 łyżeczka
mąki
·
szklanka białego
wina (250ml)
·
2 kostki
bulionu wołowego
·
170g sera
gruyere (Asda)
·
pół bagietki
(120g)
Cebulę i czosnek obrać, każdą cebulę pokroić na ćwiartki a następnie w
cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i dusić około 10 minut od czasu do
czasu mieszając. Następnie dodać czosnek, świeży tymianek i płaską łyżeczkę
cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć dalej na złoty kolor, około 15
minut. Do smażącej się cebuli dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać wino i
gotować kilka minut.
Bulion rozpuścić w litrze gorącej wody. Następnie powoli wlać bulion do
gotującej się zupy. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze 5 minut.
W międzyczasie bagietkę pokroić w plastry, na każdej położyć kawałek sera
gruyer, włożyć do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec aż ser się stopi i
lekko zarumieni około 15 minut.
Gorącą zupę wlać do talerzy i do każdej porcji włożyć po dwie grzanki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz