Strony

niedziela, 13 września 2015

Zupa cebulowa z grzankami (French onion soup)

Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Na zupę cebulową miałam ochotę już od dawna ale wydawało mi się że do jej przygotowania potrzeba dużo czasu. Okazało się że nie potrzeba wielu składników a zrobienie zupy jest bardzo proste, nie jest błyskawiczna ale przez większość czasu nic nie trzeba robić a jedynie zamieszać od czasu do czasu. Polecam na zimne jesienne wieczory. Okazało się też że można ją zamrażać więc można zrobić od razu większą ilość. Polecam.

Składniki  na 4 porcje – każda około 482 kalorie

·         5 średnich cebul (500g)
·         zabek czosnku
·         60g masła
·         ¼ łyżeczka soli
·         szczypta białego pieprzu
·         czubata łyżka świeżego tymianku
·         płaska łyżeczka cukru
·         1 łyżeczka mąki
·         szklanka białego wina (250ml)
·         2 kostki bulionu wołowego
·         170g sera gruyere (Asda)
·         pół bagietki (120g)


Cebulę i czosnek obrać, każdą cebulę pokroić na ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać czosnek, świeży tymianek i płaską łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć dalej na złoty kolor, około 15 minut. Do smażącej się cebuli dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać wino i gotować kilka minut.
Bulion rozpuścić w litrze gorącej wody. Następnie powoli wlać bulion do gotującej się zupy. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze 5 minut.
W międzyczasie bagietkę pokroić w plastry, na każdej położyć kawałek sera gruyer, włożyć do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec aż ser się stopi i lekko zarumieni około 15 minut.

Gorącą zupę wlać do talerzy i do każdej porcji włożyć po dwie grzanki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz