Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Dzisiejsza prpozycja może nie do końca zdrowa za to bardzo smaczna. Od
czasu do czasu nawet na smażona rybkę można sobie pozwolić. Dziś jednak zamiast
tradycyjnej smażonej ryby mieszanka różnych ryb takich na jakie tylko macie
ochotę, a by danie było bardziej wykwintne dodatkiem są krewetki pamiętajmy
jednak by nie smażyć ich zbyt długo bo staną się twarde i gumowate 2 minuty z
każdej strony w zupełności wystarczy. Polecam.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 584 kalorie
- 2 filety rybne każdy po około 100g z dwóch rodzajów ryb
- 100g krewetek
- łyżeczka przyprawy do ryb
- 2 płaskie łyżki mąki (20g)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- duże jajo
- pół szklanki panko lub bułki tartej (50g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
Filety rybne przekroić na 4 częśći, krewetki oczyścić włożyć do miski razem
z rybą wszystko doprawić przyprawą do
ryb i dokładnie wymieszać.
Przygotować trzy miseczki; do pierwszej wsypać mąke, doprawić solą i
białym pieprzem, do drugiej wbić jajo i roztrzepać widelcem a do ostatniej
wsypać panko lub bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej. Filety rybne obotoczyć w mące, następnie w
jajku a na koniec w panko lub bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie obtoczyć krewetki w mące,
jajku i panko i również smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony. Krewetki
również odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. My zjedliśmy z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz