Strony

piątek, 4 września 2015

Mieszane smażone ryby

Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut

Dzisiejsza prpozycja może nie do końca zdrowa za to bardzo smaczna. Od czasu do czasu nawet na smażona rybkę można sobie pozwolić. Dziś jednak zamiast tradycyjnej smażonej ryby mieszanka różnych ryb takich na jakie tylko macie ochotę, a by danie było bardziej wykwintne dodatkiem są krewetki pamiętajmy jednak by nie smażyć ich zbyt długo bo staną się twarde i gumowate 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczy. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 584 kalorie
  • 2 filety rybne każdy po około 100g z dwóch rodzajów ryb
  • 100g krewetek
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • 2 płaskie łyżki mąki (20g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • duże jajo
  • pół szklanki panko lub bułki tartej (50g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego do smażenia



Filety rybne przekroić na 4 częśći, krewetki oczyścić włożyć do miski razem z rybą wszystko doprawić  przyprawą do ryb i dokładnie wymieszać.
Przygotować trzy miseczki; do pierwszej wsypać mąke, doprawić solą i białym pieprzem, do drugiej wbić jajo i roztrzepać widelcem a do ostatniej wsypać panko lub bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej. Filety rybne obotoczyć w mące, następnie w jajku a na koniec w panko lub bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie obtoczyć krewetki w mące, jajku i panko i również smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony. Krewetki również odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. My zjedliśmy z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz