Strony

piątek, 16 stycznia 2015

Mieszanka zielonych warzyw



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 12 minut

Zielone warzywa zawierają dużo magnezu i witaminy C, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Zawarty w nich chlorofil odpowiada za oczyszczanie organizmu. Ważne jednak jest to by warzywa gotować jak najkrócej po to by zachowały jak najwięcej swoich cennych wartości. Na naszym stole gości dużo warzyw są one nieodłączną częścia każdego obiadu by ten zdrowy dodatek stał się jeszcze ciekawszy postanowiłam wymieszać różne zielone warzywa w jednej potrawie. Pamiętajcie że można w tej potrawie wykorzystać każde warzywo w dowolnych proporcjach. Gotować można we wodzie albo jeszcze zdrowiej na parze.

Składniki na 4 porcjie - każda około 114 kalorii
  • brukselka 200g (8 sztuk duzych)
  • zielona fasolka (170g)
  • 1 mały brokuł (200g)
  • 150g groszku cukrowego
  • szklanka mrożonego groszku (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju
  • ½ łyżeczki vegety

     
Wszystkie warzywa umyć pod bierzącą wodą, odciąć końcówki brukselki i oderwać wierzchnie liście, odciąć końcówki fasolki, brokuła podzielić na różyczki, usunać łyko z groszku cukrowego.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól. Do gotujacej sie wody wrzucić brukselkę i gotować na dużym ogniu 6 minut, po tym czasie dodać zieloną fasolkę, brokuł i groszek cukrowy gotować jeszcze 3 minuty na koniec dodać groszek gotować jeszcze minutę i wszystko odcedzić. Można również ugotować wszystkie warzywa na parze, przed gotowaniem lekko osolić.
W miedzyczasie na dużej patelni lub w garnku rozgrzać pół łyżeczki masła i pół łyżeczki oleju, dodać gorące warzywa, posypać vegetą i smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez minutę.

3 komentarze:

  1. Wszystkie warzywa z Twojego dania bardzo lubię, a ostatnio mam fazę na brukselkę, więc całość dla mnie wygląda przepysznie :P Tylko vegety bym już nie dodawała, bo nie lubię jej smaku w daniach, ale myślę, że z powodzeniem można ją zastąpić jakimś ziołami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście Aniu, zamiast vegety można po prostu dać szczyptę soli lub dowolne ulubione zioła.

    OdpowiedzUsuń