Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Przepis na tę zupę mam już od dawna, niewim skąd ale prawdopodobnie z
jakiejś babskiej gazety. Zupa jest szybka, prosta, askamitn i pikantna,
doskonała jako lekka przekąska w chłodny dzień. U mnie wersja dla dorosłych z ostrym
pieprzem cayenne ale gdy go pominiemy z powodzeniem można taką zupkę ugotować również
dla dzieci. Można podawać samą lub z chrupiącym pieczywem w zależności od tego
jak bardzo jesteście głodni. Smacznego!
Składniki na 4 porcje – każda około 477 kalorii:
- 1kg mączystych ziemniaków (king edwards)
 - 1 mała cebula
 - 2 kostki bulionu drobiowego
 - 200g wędzonej kiełbasy
 - 2 średniej wielkości marchewki (150g)
 - ¼ łyżeczka soli
 - 2/3 szlanki mrożonego groszku (100g)
 - 2 łyżeczki vegety
 - łyżka maggi
 - ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 - szczypta pieprzu cayene (lub papryki chilli)
 - 150ml słodkiej śmietanki
 
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka
wlać 2 szklanki wody dodać ziemniaki, cebulę i kostki rosołowe gotować aż
ziemniaki będą miękkie. 
W międzyczasie kiełbasę pokroić w dużą kostkę (lub w plasterki jak kto
woli) i podsmażyć na suchej patelni, odłożyć. 
Obrać marchewkę i również pokroić w kostkę, gotwać kilka minut w szklance
wody z dodatkiem ¼ łyżeczki soli. Gdy marchewka zmięknie dodać groszek i
kiełbasę.
Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiksować razem z wywarem w którym się
gotowały, zmiksowane ziemniaki przełożyć do garnka z marchewką, groszkiem i
kiełbasą. 
Do blendera w którym miksowały się ziemniaki wlać szklankę gorącej wody,
włączyć na chwilę by dokładnie wypłukać resztki ziemniaków, wszystko wlać do
zupy. 
Dodać pozostałe przyprawy; vegetę, maggi, świeżo
mielony pieprz i pieprz cayenne. Na koniec dodac śmietanę i wszystko dokładnie
wymieszać



Świetna zupa na jesień :)
OdpowiedzUsuń