Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania; 45 minut
Pieczenie: 20 minut
Dzisiejsza propozycja to enchiladas z wołowiną czyli tortilla wypełniona
pikanym nadzieniem z mięsa wołowego i zapieczona w piekarniku z ostrym sosem
pomidorowym i żółtym serem. Ten przepis mam już od dawna przepisałam go z
jakiejś gazety dobre kilka lat temu, niestety wtedy nie myślałam jeszcze o
prowadzeniu bloga więc nie spisałam źródła. Nigdy jakoś nie było czasu żeby ten
przepis wypróbować, w końcu postanowiłam zrobić porządek w zamrażalniku tam
znalazłam mieloną wołowinę a w lodówce zalegała zielona papryka wtedy
przypomniałam sobiem o tym właśnie przepisie. Muszę się przyznać, że przepisów
do wypróbowania mam jeszcze całą stertę, nazbierało się ich aż tyle że nie wiem
od którego zacząć, powoli więc przedzieram się przez stosy wycinków z gazet,
książki kulinarne i linki internetowe. Zapraszam więc do zaglądania na mojego
bloga.
Składniki na 4 porcje - każda około 731 kalorii
Sos:
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka pomidorów (obranych i pokrojonych w kostke)
- ½ szkl. przecieru pomidorowego
- ¼ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki vegety
- ½ łyżeczki pieprzu
- ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki świeżego tymianku (dałam suszony)
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
Farsz:
- łyżka oleju
- 0.5 kg mielonej wolowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kostka wołowa
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu
- ¼ łyżeczki papryki chili
- 8 łyżek mleka
Ponadto:
- 4 duże tortille (lub 8 małych)
- 80g startego żółtego sera
Sos:
Obie cebule i 3 ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć,
usunąć gniazdo nasienne i również drobno posiekać Pomidory sparzyć, obrać ze
skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć do miękkości 1 cebulę (drugą
zostawić do farszu) i zielona paprykę, pod koniec smażenia dodać 2 ząbki
czosnku (1 zostawić do farszu). Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy smażyć
razem na małym ogniu kilka minut, dodać resztę składników (chilli, vegetę, pieprz, pieprz cayenne, słodką paprykę, oregano,
tymianek, brązowy cukier i ocet) następnie dodać szklankę wody i gotować całość
na małym ogniu jeszcze około 15 minut.
Farsz:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać wołowinę i smażyć aż mięso ładnie
zbrązowieje. W połowie smażenia dodać cebulę i czosnek. Całość usmażyć do miękkości. Następnie dodać rozkruszoną kostkę wołową,
słodką paprykę, pieprz i paprykę chilli i mleko, wszystko dusić razem na małym ogniu
jeszcze kilka minut.
Gotowy farsz rozłożyć między 4 duze tortille i zwinąć. Układać w
żaroodpornym naczyniu, lekko wysmarowanym tłuszczem, tak by się nie rozwijały. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec
20 min w piekarniku rozgrzanym do w 180˚C. Podawać z sałatką z liści różnych
sałat.
Mniam! 5 minut temu skończyłam kolację a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuń