Przygotowanie: 15minut
Czas gotowania: 2 minuty
Pieczenie: 8 minut
Przepis na te smaczne grzanki pochodzi z porgramu kulinarnego Giady de Laurentis "Everyday Italaian", jego oryginalną wersję można znaleźć tutaj. Uwielbiam zarówno Giadę jak i jej wspaniałe włoskie przepisy. W oryginale te grzanki robi się z serem provolone i anchois, ja jednak nie mogłam znaleźć sera provolone zastąpiłam go cheddarem bo ponoć jest do niego najbardziej podobny w smaku, anchois pominęłam głównie dlatego że mężuś niezbyt za nimi przepada. Grzanki w wersji serowej też były pyszne. Zjedliśmy jako dodatek do zypy z pieczonych pomidorów.
Składniki na grzanki – każda 52 kalorie
- 4 łyżki masła (60g)
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietrszki
- łyżeczka świeżo posiekanego tymianku
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 mała bagietka (140g)
- szklanka startego sera provolone
Masło włożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez około minutę. Zdjąć garnek z
gazu, dodać pietruszkę, tymianek, skórkę z cytryny i płatki chili.
Bagietkę pokroić w 1cm kromki, następnie posmarować bagietkę
przygotowanym wcześniej masłem, ja smaruję delikatnie spód każdej kromki samym
masłem a wierzch masłem z ziołami.
Ser zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, kawałki bagietki posypać serem,
następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (aż ser się rozpuści a bagietka
się zarumieni) około 8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz