Strony

niedziela, 15 czerwca 2014

Truskawkowe pucharki



Przygotowanie: 20 minut
Czas oczekiwania 3 godziny

Przepis na truskawkowe pucharki wymyśliłam sama wzorując się na babeczkach truskawkowych Ewy Wachowicz. Pucharki są lekkie i pyszne, można je przygotowywać ze świeżych lub mrożonych truskawek. Tym przepisem przyłączam się do akcji Milion smaków truskawek.

Milion smaków truskawek

 Składniki na 6 pucharkow o pojemności 125ml – każdy około 133 kalorie
  • 350g truskawek
  • serek homogenizowany waniliowy (160g)
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • 1 i ½ łyżeczki żelatyny 

Zagotwać wodę w czajniku, do miseczki wsypać łyżeczkę żelatyny, dodać 4 łyżki gorącej wody, wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odłożyć na bok by przestygła.

Truskawki umyć, 3 odłożyć do dekoracji, resztę obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i wszystko razem zmiksować przy pomocy blendera. Przestudzoną żelatynę dodać do masy truskawkowej, następnie przełożyć masę do 6 szklaneczek, truskawki powinny zająć 2/3 wysokości literatki. Szklaneczki z truskawkami włożyć do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie sprawdzić czy żelatyna się ścięła, w razie potrzeby pozostawić dłużej w lodówce.

Do małej miseczki wsypać pół łyżeczki żelatyny, dodać 3 łyżki gorącej wody, wymieszać, żelatynę przestudzić. Smietanę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy i żelatynę, lekko wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do pucharków z truskawkami. Włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie sprawdzić czy masa jest sztywna. Pozostałe 3 truskawki przekroić na pół i każdą połówką udekorować wierzch deseru.




2 komentarze: