Składniki na 2 porcje - każda porcja około 348 kalorii
- 2 filety z białej ryby (u mnie basa 2 x 100g)
- 3 łyżki klarowanego masła (lub zwykłego)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- łyżka soku z cytryny
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie łyżka kaparów
Rybę umyć, osuszyć doprawić do smaku solą i pieprzem, opruszyć mąką. Na
patelni rozgrzać łyżkę masła, najlepsze byłoby masło klarowane bo zwykłe masło
łatwo się pali ale jeśli nie macie klarowanego masła można użyć zwykłego wtedy
smażymy rybę na dość małym ogniu żeby nie przypalić masła. Rybę usmażyć na
złoty kolor, przełożyć na talerz. Na patelnię na której smażyła się ryba dodać
pozostałe 2 łyżki masła, łyżkę soku z cytryny i łyżkę swieżo siekanej natki
pietruszki, podawać z ziemniaczkami i zielonymi warzywami z wody, rybę i
ziemniaki polać gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz