Strony

piątek, 6 czerwca 2014

Ryba w sosie cytrynowo - pietruszkowym



Składniki na 2 porcje - każda porcja około 348 kalorii

  • 2 filety z białej ryby (u mnie basa 2 x 100g)
  • 3 łyżki klarowanego masła (lub zwykłego)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie łyżka kaparów

Rybę umyć, osuszyć doprawić do smaku solą i pieprzem, opruszyć mąką. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, najlepsze byłoby masło klarowane bo zwykłe masło łatwo się pali ale jeśli nie macie klarowanego masła można użyć zwykłego wtedy smażymy rybę na dość małym ogniu żeby nie przypalić masła. Rybę usmażyć na złoty kolor, przełożyć na talerz. Na patelnię na której smażyła się ryba dodać pozostałe 2 łyżki masła, łyżkę soku z cytryny i łyżkę swieżo siekanej natki pietruszki, podawać z ziemniaczkami i zielonymi warzywami z wody, rybę i ziemniaki polać gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz