Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania i smażenia: 7 minut
Składniki na 4 porcje:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 450g zielonej fasolki szparagowej
- 250g zielonego groszku w strąkach (zastąpiłam fasolką)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- ząbek czosnku
- 1 i ½ łyżki oleju sezamowego
- 1 i ½ łyżki miodu
- 3 cebule dymki ( tylko białe częśći)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Rozgrzać patelnię, ziarna sezamu usmażyć na suchej patelni
na małym ogniu ciągle mieszając, powinno to zająć około 3 minut, przypieczone
ziarenka przesypać na talerz (nie zostawiamy na gorącej patelni bo nam się
przypalą).
W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i wrzucić
fasolkę, gotować 3 minuty, po tym czasie dodać groszek i gotować kolejną
minutę. Wyłączyć gaz a warzywa przełożyć na durszlak.
Imbir i czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę drobno
pokroić, wszystko włożyć do miski dodać sos sojowy, olej sezamowy i miód,
następnie dodać fasolkę i groszek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i
pieprzem, posypać ziarnami sezamu i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz