Strony

środa, 18 czerwca 2014

Sałatka orientalna z fasolki i groszku


Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania i smażenia: 7 minut

Składniki na 4 porcje:
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 450g zielonej fasolki szparagowej
  • 250g zielonego groszku w strąkach (zastąpiłam fasolką)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 i ½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 i ½ łyżki miodu
  • 3 cebule dymki ( tylko białe częśći)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Rozgrzać patelnię, ziarna sezamu usmażyć na suchej patelni na małym ogniu ciągle mieszając, powinno to zająć około 3 minut, przypieczone ziarenka przesypać na talerz (nie zostawiamy na gorącej patelni bo nam się przypalą).
W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i wrzucić fasolkę, gotować 3 minuty, po tym czasie dodać groszek i gotować kolejną minutę. Wyłączyć gaz a warzywa przełożyć na durszlak.
Imbir i czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę drobno pokroić, wszystko włożyć do miski dodać sos sojowy, olej sezamowy i miód, następnie dodać fasolkę i groszek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać ziarnami sezamu i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz