Sałatkę szefa odkryłam dzięki gotowym sosom do sałatek knorr. Spodobał mi
się pomysł zastosowania szynki i sera w sałatce, postanowiłam jednak zrobić ją
sama. Poniżej przepis na moją wersję tej sałatki. Jest zdrowa, świeża i pyszna,
w sam raz na lenie popołudnie polecam.
Składniki na 2 porcje- każda porcja około 310 kalorii
- 1 bułka typu ciabatta (100g)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczi soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżęczki słodkiej papryki
- 8 – 10 liści sałaty (lodowa, masłowa lub rzymska według uznania)
- ½ ogórka wężowego
- 200g dojrzałych pomidorów
- 1 mała czerwona papryka
- 60g żółtego sera (np. gołda lub salami)
- 60g szynki gotowanej lub konserwowej
- 50ml sosu tysiąca wysp (u mnie gotowy ale obiecuję że jak tylko znajdę chwilkę czasu zrobię go sama)
Ciabattę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do miski skropić oliwą z oliwek,
doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, wszystko wymieszać, wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec około 5 minut. Gotowe grzanki wyjąć,
ostudzić.
Liście sałaty umyć, osuszyć, usunąć zgrubiałe łodygi i podrzeć na
mniejsze kawałki. Ogórka przekroić wzdłuż na poł a następnie na plasterki,
pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości, paprykę
pokroić w plasterki lub paseczki. Szynkę i ser pokroić w plastrki a następnie
mniejsze prostokątne kawałki (mniej więcej 1 x 2 cm).
Sałatę rozłożyć na dwóch półmiskach, dodać ogórka, pomidory i paprykę,
wszystko delikatnie wymieszać. Nastepnie dodać grzanki, ser i szynkę, na konieć
polać sosem. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz