Strony

czwartek, 12 czerwca 2014

Krewetki w sosie z czarnej fasoli



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania i smażenia: 6 minut

Składniki na 2 porcje - każda porcja około 270 kalorii
  • 1/2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku (1/2 łyżki)
  • 1 szalotka (łyżka)
  • 4 dymki 
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • czerwona papryczka chili
  • cebula
  • 120ml bulionu drobiowego (lub 1/2 kostki)
  • łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 300g surowych krewetek (magą być gotowane)
  • łyżk wina ryżowego lub sherrry
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 i ½ łyżki czarnej chińskiej fasoli

Imbir obrać i zetrzeć na tartce lub pokroić wzdłuż włókien i przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub również przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z imbirem. Szalotkę obrać, drobno posiekać, dodać do imbiru z czosnkiem. Dymkę umyć i pokroić w drobne plasterki, połowę dymki dodać do imbiru, czosnku i szalotki, resztę zostawić do dekoracji. 
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać jeśli nie jesteśmy zwolennikami ostrej kuchni należy dokładnie usunąć wszystkie pestki. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę (mniej więcej 1.5cm x 1.5cm).

Bulion drobiowy podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 120ml wody.  
W woku rozgrzać olej dodać krewetki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 2 minut lub do czasu gdy całe krewetki zrobią się różowe (uwaga to bardzo ważne by szybko mieszać i cały czas trzymać duży gaz, jeśli gaz będzie zbyt mały danie będzie surowe).

Następnie dodpaprykę i cebulę, smażyć kolejne 2 minuty (jeśli używamy gotowanych krewetek można je dodać teraz razem z papryką i cebulą).

Dodać imbir, czosnek, szalotkę i dymkę, smażyć przez 30 sekund, dodać czarną fasolę. 

Dodać wino ryżowe, sos sojowy gotować jeszcze chwilkę około 1 minuty, wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz