Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania i smażenia: 6 minut
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 270 kalorii
- 1/2 łyżki świeżo startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku (1/2 łyżki)
- 1 szalotka (łyżka)
- 4 dymki
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- czerwona papryczka chili
- cebula
- 120ml bulionu drobiowego (lub 1/2 kostki)
- łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 300g surowych krewetek (magą być gotowane)
- łyżk wina ryżowego lub sherrry
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 i ½ łyżki czarnej chińskiej fasoli
Imbir obrać i zetrzeć na tartce lub pokroić wzdłuż włókien i przecisnąć
przez praskę, włożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub również
przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z imbirem. Szalotkę obrać, drobno
posiekać, dodać do imbiru z czosnkiem. Dymkę umyć i pokroić w drobne plasterki,
połowę dymki dodać do imbiru, czosnku i szalotki, resztę zostawić do
dekoracji.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Papryczkę
chili drobno posiekać jeśli nie jesteśmy zwolennikami ostrej kuchni należy
dokładnie usunąć wszystkie pestki. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę (mniej
więcej 1.5cm x 1.5cm).
Bulion drobiowy podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 120ml wody.
Bulion drobiowy podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 120ml wody.
W woku rozgrzać olej dodać krewetki,
smażyć na dość dużym ogniu przez około 2 minut lub do czasu gdy całe krewetki zrobią się różowe (uwaga to bardzo ważne by szybko mieszać i cały czas trzymać duży gaz, jeśli gaz będzie zbyt mały danie będzie surowe).
Następnie dodać paprykę i cebulę, smażyć kolejne 2 minuty (jeśli używamy gotowanych krewetek można je dodać teraz razem z papryką i cebulą).
Dodać imbir, czosnek, szalotkę i dymkę, smażyć przez 30 sekund, dodać czarną fasolę.
Dodać wino ryżowe, sos sojowy gotować jeszcze chwilkę około 1 minuty, wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki. Podawać z ryżem.
Następnie dodać paprykę i cebulę, smażyć kolejne 2 minuty (jeśli używamy gotowanych krewetek można je dodać teraz razem z papryką i cebulą).
Dodać imbir, czosnek, szalotkę i dymkę, smażyć przez 30 sekund, dodać czarną fasolę.
Dodać wino ryżowe, sos sojowy gotować jeszcze chwilkę około 1 minuty, wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz