Strony

poniedziałek, 4 marca 2013

Surówka z kiszonej kapusty


Przygotowanie: 10 minut
Surówka która często pojawia się na naszym stole w piątki wraz ze smażoną rybką. Jest bogata w witaminę C a dzięki obecności kwasu mlekowego poprawia trawienie i usprawnia pracę układu pokarmowego. Znakomita zimą kiedy nie ma dużego wyboru świeżych owoców i warzyw.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 91 kalorii
  • 400g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka oleju

Kapustę położyć na desce i pokroić, nie odciskać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w plasterki (w poprzek zwoji).Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać olej, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dobrze wymieszać. Odstawić na około pół godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz