Przygotowanie: 5 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Dziś wreszcie piątek, lubię kiedy jest piątek bo wiem że nadchodzi weekend,
będe mogła się wyspać i gotować co chcę bo bedę miala na to więcej czasu. W
każdy piątek nie mogę sie też doczekać obiadu bo zawsze jemy rybę. Bardzo lubię
ryby i staram się przyrządzać je na wiele sposobów. Dziś zrobiłam
paluszki rybne, czasem w pospiechu zdażyło mi sie kupować gotowe ale myślę że
już nigdy tego więcej nie zrobię bo te domowe paluszki są proste i szybkie do
przygotowania a do tego dużo smaczniejsze.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 381 kalorii
- 350g dorsza lub innej białej ryby
- łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Rybę pokroić w podłużne paseczki i posolić najlepiej zrobić to pół godziny wcześnniej. Przygotować trzy miseczki, do pierwszej wsypać mąke do drugiej wbić jajko, dodać łyżeczkę wody i roztrzepać widelcem. Do trzeciej miski wsypać bułkę tartą, słodką paprykę, biały pieprz i posiekaną zieloną pietruszkę (powinno jej być około 1 czubata łyżka po posiekaniu), wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kawałki ryby wkładać kolejno do mąki, jajka a
następnie do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor po kilka minut z obu stron.
Usmażone paluszki zdjąć z patelni i osuszyć z tluszczu na papierowym ręczniku.
Jeśli robimy większą ilość paluszki można przechowywać w nagrzanym piekarniku
podczas gdy smażymy kolejne partie. Ja takie paluszki podaję z ziemniakami puree i surówką z kiszonejkapusty.
Ładnie wyglądają. Pewność na talerzu bo przyrządzone w domu. Na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuńDziekuje. Były pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię rybki i staram się je jeść dość często ze względu na zawartość omega-3. Niestety nie zawsze się udaje, ale na szczęście omega-3 jest też w oleju rzepakowym (2 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie) :) A jak już smażymy rybkę na oleju rzepakowym to już w ogóle ;)
OdpowiedzUsuń