Strony

piątek, 8 marca 2013

Paluszki rybne



Przygotowanie: 5 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Dziś wreszcie piątek, lubię kiedy jest piątek bo wiem że nadchodzi weekend, będe mogła się wyspać i gotować co chcę bo bedę miala na to więcej czasu. W każdy piątek nie mogę sie też doczekać obiadu bo zawsze jemy rybę. Bardzo lubię ryby i staram się przyrządzać je na wiele sposobów. Dziś zrobiłam paluszki rybne, czasem w pospiechu zdażyło mi sie kupować gotowe ale myślę że już nigdy tego więcej nie zrobię bo te domowe paluszki są proste i szybkie do przygotowania a do tego dużo smaczniejsze.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 381 kalorii
  • 350g dorsza lub innej białej ryby
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

Rybę pokroić w podłużne paseczki i posolić najlepiej zrobić to pół godziny wcześnniej. Przygotować trzy miseczki, do pierwszej wsypać mąke do drugiej wbić jajko, dodać łyżeczkę wody i roztrzepać widelcem. Do trzeciej miski wsypać bułkę tartą, słodką paprykę, biały pieprz i posiekaną zieloną pietruszkę (powinno jej być około 1 czubata łyżka po posiekaniu), wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kawałki ryby wkładać kolejno do mąki, jajka a następnie do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor po kilka minut z obu stron. Usmażone paluszki zdjąć z patelni i osuszyć z tluszczu na papierowym ręczniku. Jeśli robimy większą ilość paluszki można przechowywać w nagrzanym piekarniku podczas gdy smażymy kolejne partie. Ja takie paluszki podaję z ziemniakami puree i surówką z kiszonejkapusty.

3 komentarze:

  1. Ładnie wyglądają. Pewność na talerzu bo przyrządzone w domu. Na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię rybki i staram się je jeść dość często ze względu na zawartość omega-3. Niestety nie zawsze się udaje, ale na szczęście omega-3 jest też w oleju rzepakowym (2 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie) :) A jak już smażymy rybkę na oleju rzepakowym to już w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń