Strony

sobota, 23 marca 2013

Zapiekanka z serem brie


Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie i smażenie: 20 minut
Pieczenie: 20 minut
 
Ostatnio byłam dość zajęta bo przygotowywałam sie do rozmowy kwalifikacyjnej do nowej pracy a pózniej byłam na długo oczekiwanym urlopie ale mam nadzieje że już wkrótce uda mi się nadrobić zaległości. Dziś proponuję prostą i pyszną zapiekankę z serem brie a tym samym dołączam do akcji Wiosna pleśnią pokryta, choć patrząc za okno chciałoby sie powiedzieć śniegiem pokryta. Przepis pochodzi z książki pod tytułem „A year full of recipes” a oryginalna nazwa tej zapiekanki to „Tartiflette”. Kupiłam tę książkę niedawno ponieważ spodobało mi sie w niej dość sporo przepisów więc na pewno na moim blogu pojawią sie też inne pyszności z tej książeczki.
 
 
Składniki na 2 porcje – każda porcja koło 796 kalorii
  • 0,6kg ziemniaków
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g wędzonego boczku w plasterkach
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki świeżęj zielonej pietruszki (lub tymianku)
  • 120g sera typu brie
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki vegety
  • pół łyżeczki pieprzu 
 
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki mniej więcej półcentymetrowej grubości. W dużym garnku zagotować wodę, posolić a następnie wrzucić do wrzątku plasterki ziemniaków i gotować je około 15 minut. Najlepiej wybrać ziemniaki uniwersalne o średniej twardości np Irga czy Irys. W zależności od wybranego gatunku gotować na półtwardo bo ziemniaki jeszcze będą piekły się w piekarniku.
 
Plasterki boczku pokroić w paski, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w paseczki boczek. Smażyć kilka minut a pod koniec dodać czosnek, wszystko wymieszać.
 
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z oliwek na dnie ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę i mleko wymieszać, doprawić vegetą , pieprzem, dodać łyżkę świeżo posiekanej natki pietruszki oraz boczek z czosnkiem, wszystko wymieszać. Ser brie pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki polać sosem śmietanowym, na wierzchu zapieknki ułożyć plasterki sera.
 
Piec 20 minut w piekarniku w temperaturze 180˚C. Przed podaniem posypać pozostałą zieloną pietruszką.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do Wiosennej akcji pleśnią pokrytej :)

    OdpowiedzUsuń