Strony

poniedziałek, 18 marca 2013

Pikantne tosty z kiełbasą



Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 15 minut
Pieczenie: 10 minut

 Składniki na 3 tosty – każdy około 484 kalorie
  • 1 wędzona kiełbasa (120g)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki ketczupu
  • łyżka siekanej natki zielonej pietruszki
  • 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 6 plastrów wędzonej goudy

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię teflonową i smażyć na małym ogniu około 5 minut. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, i paprykę ,dodać do smażącej się kiełbasy, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć dalej przez 8 minut, następnie dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty na koniec dodać ketchup i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać i wyłączyć gaz.
Trzy kromki chleba posmarować przygotowanym farszem, następnie przykryć je pozostałymi kromkami chleba a na wierzchu każdego z tostów położyć po dwa plastry sera gouda. Tak przygotowane tosty wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 10 minut aż ser sie lekko zarumieni.

1 komentarz:

  1. kto by pomyślał, że tościk może tak pięknie i apetycznie wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń