Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Niedawno z Potrkiem wróciliśmy z urlopu, fajnie było wygrzać tyłki na
słoneczku. Myślałam że po powrocie nie bedzie już trzeba grubo się ubierać i
włączać ogrzewania ale nic z tego. Powitały nas zamarznięte szyby samochodów i
śnieg. Postanowiłam więc wrzucić coś do gara na rozgrzewkę i ugotowałam bogracz.
Szczerze mówiąc nie znałam tej potrawy ale kiedyś znalazłam na nią przepis
chyba w internecie, przepisałam mniej więcej składniki i bogracz wreszcie doczekał
sie na swoją kolej.
- 0,8 kg szynki wieprzowej bez kosci
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 750g obranych ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 80g koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- kostka mięsna
- łyżeczka soli
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- drobno posiekana natka pietruszki
Mięso oraz ziemniaki pokroic w dużą kostkę a marchewkę, pietruszkę i
cebulę w nieco mniejszą. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć mięso około 20
minut aż lekko się zrumieni z każdej strony. Dodać cebulę i smażyć 5
minut ciągle mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodać przyprawy, sól,
pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy wszystko smażyć
kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Kostkę mięsna rozpuścic w 2 szklankach wrzątku, gorący wlać do pozostałych składników, gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać marchew, pietruszke oraz ziemniaki i gotowac, aż wszystkie warzywa będą miekkie, u mnie około 25 minut.
Na koniec robimy kluseczki w tym celu jajka należy wymieszać z mąką i szczyptą soli, ciasto powinno być średnio gęste. Zmniejszyć gaz i łyżką nakładać ciasto na gotującą się potrawę, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 5 minut aż kluseczki się zetną. Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki.
Kostkę mięsna rozpuścic w 2 szklankach wrzątku, gorący wlać do pozostałych składników, gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać marchew, pietruszke oraz ziemniaki i gotowac, aż wszystkie warzywa będą miekkie, u mnie około 25 minut.
Na koniec robimy kluseczki w tym celu jajka należy wymieszać z mąką i szczyptą soli, ciasto powinno być średnio gęste. Zmniejszyć gaz i łyżką nakładać ciasto na gotującą się potrawę, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 5 minut aż kluseczki się zetną. Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz