Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
To właściwie nie przepis ale mój sposób na perfekcyjne puree z ziemnaków, lubimy je z Piotrkiem tak bardzo że zazwyczj jemy ziemniaki do obiadu przyrządzone właśnie w taki sposób. Ważne jest by użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków, na puree najbardziej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobii (ziemniaki typu C) np. Augusta.Tym prostym przepisem dołączam się do akcji Warzywa psiankowate.
To właściwie nie przepis ale mój sposób na perfekcyjne puree z ziemnaków, lubimy je z Piotrkiem tak bardzo że zazwyczj jemy ziemniaki do obiadu przyrządzone właśnie w taki sposób. Ważne jest by użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków, na puree najbardziej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobii (ziemniaki typu C) np. Augusta.Tym prostym przepisem dołączam się do akcji Warzywa psiankowate.
Składniki na 2 porcje – każda około 387 kalorii
- 600g ziemniaków
- łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżki masła
- ¼ szklanki mleka
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać do
połowy zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na dużym ogniu
do momentu zagowotania się wody, następnie zmniejszyć gaz i dalej gotowac na
małym ogniu do miękkości około 25 minut.
Gdy ziemniaki będą miekkie odcedzić wodę, i zostawić odkryte na około
minutę, jeśli używacie kuchenki elektrycznej można położyć garnek z powrotem na
wyłączonym ale wciąż ciepłym palniku (chodzi o to by odparować z ziemniaków
nadmiar wody. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i mleko a następnie podusić
je tłuczkiem do ziemniaków.
Robię je w podobny sposób. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń