Strony

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Świderki a la caprese


Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 10 minut

Fussilli alla caprese” czyli świderki z pomidorkami, bazylią i mozarella to oryginalne włoskie danie które podpatrzyłam w telewizji w programie Guiady De Laurentiis  „Everyday Italian”. Jak tylko je zobaczyłam, od razu chciałam go spóbować, jest pyszne, zdrowe i w 100% włoskie. A któż nie lubi kuchni włoskiej?

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 562 kalorii

·        250g makaronu świderki
·        3 łyżki oliwy z oliwek
·        2 ząbki czosnku
·        350g pomidorków koktajlowych
·        ¾ łyżeczki soli
·        ¼ łyżeczki świeżo mieloneg pieprzu
·        2 garście listków świeżej bazylii
·        125g mozarelli

W garnku zagotować wodę, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy z oliwek. W wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie drobno posiekać czosnek, mozarelle pokroić w kostkę, pomidorki zalać gorącą wodą i obrać ze skórki, bazylię podrzeć na mniejsze kawałki. 
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i smażyć ciągle mieszając przez jakieś 2 minuty. Następnie dodac pomidorki, a gdy zmiękna delikatnie rozdusić je widelcem, powinno to trwać około 4 minut. Na koniec dodać ¼ łyżeczki soli wszystko wymieszać. 
Powinien utworzyć sie delikatny sos z kawałkami pomidorów. 
Ugotowany al dente makaron odcedzić (nie zalewać zimną wodą) przełożyc na patelnię z sosem pomidorowym. Doprawic świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Wyłączyć gaz, wrzucić pokrojoną w kostkę mozarelle i porwane na drobniejsze kawałki listki bazylii. Szybko wymieszać i od razu przełożyć na talerz.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz