Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Taką sałatkę jadłam w sklepie z kanapkami "Pret a manger", postanowiłam sama zrobić ją w domu. Przygotowanie sałatki zajmuje około 10 minut jeśli odliczymy czas pieczenia kurczaka i oczekiwanie aż kurczak ostygnie. Proponuję więc upiec kurczaka przy okazji gdy będziemy coś piekli w piekarniku a następnego dnia będziemy mogli szybko przygotować sałatkę.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 750 klorii
Sałatka:
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej
- mieszanka sałat (u mnie tesco baby leaf 140g)
- 2 garście oliwek kalamata (100g)
- 2 małe pomidory
- 8 plasterków ogórka (1/4 ogórka)
Sos do zamarynowania kurczaka:
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki majonezu (60g)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sos vinegrette:
- 2 łyżeczki wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając
się by przyprawy dostały sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka,
odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i
upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce.
Następnie robimy marynatę do kurczaka. W tym celu w miseczce mieszamy
wszystkie składniki marynaty; mleko, majonez, sól i zioła prowansalskie. Pierś
z kurczaka zanurzamy w przygotowanej marynacie.
Kolejną czynnością jest przygotowanie sosu vinegrette. Do drugiej
miseczki wlewamy wodę, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i oliwę z oliwek,
wszystko dokładnie mieszamy.
Na dwóch talerzach rozłożyć liście sałaty, pokrojone w plasterki ogórki i
pomidory. Wszystko polać sosem vinegrette, dodać oliwki i pokrojonego w
plasterki kurczaka.
Podawać od razu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz