Strony

niedziela, 21 sierpnia 2016

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Taką sałatkę jadłam w sklepie z kanapkami "Pret a manger", postanowiłam sama zrobić ją w domu.  Przygotowanie sałatki zajmuje około 10 minut jeśli odliczymy czas pieczenia kurczaka i oczekiwanie aż kurczak ostygnie. Proponuję więc upiec kurczaka przy okazji gdy będziemy coś piekli w piekarniku a następnego dnia będziemy mogli szybko przygotować sałatkę.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 750 klorii

Sałatka:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mieszanka sałat (u mnie tesco baby leaf 140g)
  • 2 garście oliwek kalamata (100g)
  • 2 małe pomidory
  • 8 plasterków ogórka (1/4 ogórka)

Sos do zamarynowania kurczaka:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki majonezu (60g)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Sos vinegrette:
  • 2 łyżeczki wody
  • łyżka soku z  cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostały sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka, odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce.

Następnie robimy marynatę do kurczaka. W tym celu w miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty; mleko, majonez, sól i zioła prowansalskie. Pierś z kurczaka zanurzamy w przygotowanej marynacie.

Kolejną czynnością jest przygotowanie sosu vinegrette. Do drugiej miseczki wlewamy wodę, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy.  

Na dwóch talerzach rozłożyć liście sałaty, pokrojone w plasterki ogórki i pomidory. Wszystko polać sosem vinegrette, dodać oliwki i pokrojonego w plasterki kurczaka.

Podawać od razu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz