Strony

środa, 24 sierpnia 2016

Francuskie z boczkiem i pieczarkami


Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na ciasto francuskie z boczkiem i pieczarkami znalazłam tutaj na blogu Choć gotować. Urzekły mnie piękne zdjęcia, postanowiłam upiec je w domu, wyszły tak pyszne jak wyglądały. Jak zwykle wprowadziłam swoje zmiany, oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Smacznego.

Składniki na 8 porcjii – każda około 304 kalorie
  • płat ciasta francuskiego
  • 200g pieczarek
  • 8 plasterków boczku (150g)
  • łyżka masła
  • 8 łyżek ketchupu (80g)
  • 80g startego żółtego sera
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 1 małe jajko



Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Pieczarki pokroić w plasteki a boczek w drobną kostkę lub w paseczki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć pieczarki i boczek. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, pokroić na 8 prostokątnych części. Każdy prostokąt posmarować keczupem, następnie dodać pieczarki, boczek, starty żółty ser i cebulę. Dwa przeciwne narożniki ciasta złożyć razem, by lepiej się do siebie przykleiły ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu jajkiem, należy zostawić odstępy bo ciato trochę urośnie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz