Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Przepis na ciasto francuskie z boczkiem i pieczarkami znalazłam tutaj na
blogu Choć gotować. Urzekły mnie piękne zdjęcia, postanowiłam upiec je w domu,
wyszły tak pyszne jak wyglądały. Jak zwykle wprowadziłam swoje zmiany,
oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Smacznego.
Składniki na 8 porcjii – każda około 304 kalorie
- płat ciasta francuskiego
- 200g pieczarek
- 8 plasterków boczku (150g)
- łyżka masła
- 8 łyżek ketchupu (80g)
- 80g startego żółtego sera
- kawałek czerwonej cebuli
- 1 małe jajko
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Pieczarki pokroić w plasteki a
boczek w drobną kostkę lub w paseczki. Na patelni roztopić łyżkę masła,
podsmażyć pieczarki i boczek. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, pokroić na
8 prostokątnych części. Każdy prostokąt posmarować keczupem, następnie dodać pieczarki,
boczek, starty żółty ser i cebulę. Dwa przeciwne narożniki ciasta złożyć razem,
by lepiej się do siebie przykleiły ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko
ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu jajkiem, należy zostawić odstępy bo
ciato trochę urośnie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz