Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Przepis na to ciasto pochodzi z jakiejś książki BBC ale dokładnego tytułu
nie znam. Ciasto wygłądało tak pysznie na obrazku że po prostu nie mogłam mu
się oprzeć. Kwaskowe maliny doskonale komponują się z migdałami i słodkimi
ciasteczkami amaretti. Koniecznie wyprubójcie. Smacznego.
Składniki na 12 porcjii – każda porcja około 293 kalorie
- 180g miękkiego masła
- 85g cukru
- 3 jajka
- 140g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 85g mielonych migdałów
- 140g ciasteczek amaretti
- 250g malin
- łyżeczka cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160˚C. Dno okrągłej tortownicy ( u mnie
Ø24cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę
i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Białka jajek ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić masło z cukrem,
dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Połowę masy
przełożyć do tortownicy, posypać połową ilości rozkruszonych ciasteczek
amaretti i 1/3 malin. Następnie kleksami wyłożyć pozostałe ciasto, delikatnie
rozsmarować posypać resztą rozkruszonych ciasteczek amaretti i 1/3 malin.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Po wyjęciu z
piekarnika ostudzić i posypać pozostałą ilością malin. Można udekorować cukrem
pudrem (ja nie miałam).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz