Przygotowanie: 40 minut
Czas gotowania: 30 minut
Tej potrawy nauczyłam się gotować podczas kursu gotowania. Przepis jest
bardzo ciekawy jednak pracochłonny. By uzyskać autentyczny tajski smak należy
zrobić samemu pastę z czerwonego curry to jej aromat nadaje potrawie
niepowtarzalny smak. Jeśli jednak nie macie czasu czasem trzeba sobie życie
ułatwić i skorzystać z gotowej kupionej w sklepie pasty curry.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 513 kalorii
- 4 łyżeczki nasion kolendry
- 4 łyżeczki kminku
- 4 papryczki chili
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 10 ząbków czosnku
- 8 liści kaffiru
- 2 limonki
- 2 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 200g pieczarek
- 8 pomidorów
- 4 małe piersi z kurczaka (600g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- opakowanie śmietanki kokosowej (coconut cream 250ml)
- ½ peczka świeżej kolendry
Nasiona kolendry i kminku podgrzać na suchej patelni do momentu aż zaczną
wydzielać aromat, gdy zaczną strzelać i wydzielać zapach patelnię zdjąć z gazu
a nasiona przełożyć na talerz (uwaga nie wolno zostawić nasion na gorącej
patelni ani też podgrzewać ich zbyt długo bo wtedy łatwo mogą się przypalić a
ich spalony smak przeniknie do potrawy, lepiej więc podgrzewać je zbyt krótko
niż zbyt długo ja zdejmuję od razu jak tylko zaczynają strzelać). To chyba
najtrudniejszy moment gotowania tej potrawy, reszta jest juz w miarę prosta.
Kolejną czynnościa jest przygotowanie pasty z czerwonego curry, w tym
celu należy usunąć gniazda nasienne z papryczek chili i bardzo drobno je
posiekać. Trawę cytrynową przekroić wzdłuż na pół, odciąć zdrewniały głąb,
jeśli pierwszy liść jest zdrewniały również go wyrzucić resztę bardzo drobno
posiekać. Imbir obrać,=’ najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżeczki, następnie
zetrzeć na tartce lub pokroić w plasterki w poprzek włókien przecisnąć przez
praskę. Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Liście kaffiru drobno posiekać. Limonki umyć skórkę zetrzeć na tartce,
przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wszystkie powyżej wymienione składniki
włożyć do miski i wymieszać. Nasiona kolendry i imbiru zmielić lub rozetrzeć w
moździerzu i również dodać do pasty. Zrobienie pasty można ułatwić sobie i
wszystko zmielić w małym blenderze. Można też użyć gotowej pasty z czerwonego
curry to znacznie skróci czas przygotowywania tej przyparwy.
Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w drobne plasterki,
paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, pieczarki
oczyścić przy pomocy ściereczki i każdą przekroić na 4 części, pomidory
sparzyć, obrać ze skórki a następnie przekroić na pół wyjąć pestki a miąższ
pokroić w koskę, piersi kurczaka pokroić w plasterki w poprzek włókien.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli ale
nie nabierze koloru, następnie dodać kurczaka i dalej smażyć aż mięso
całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowych kawałków, wszystko dobrze
wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną pastę, paprykę, pieczarki, smażyć
chwilę razem a następnie dodać śmietankę kokosową. Kostki bulionu rozpuśćić w
szklance wrzącej wody, dodać do reszty składników i gotować przez kilka minut
aż sos nieco zgęstnieje, około 6-7 minut. Po tym czasie dodać sos sojowy,
pomidory i gotować jeszcze 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Podawać z
ryżem, na koniec posypać drobno posiekaną świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz