Strony

piątek, 24 czerwca 2016

Wątróbka drobiowa

Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut

Wątróbka ... albo ją kochamy albo nienawidzimy ja osobiście lubię zjeść ją od czasu do czasu, ważne jednak by była dobrze doprawiona. Sekretem w przygotowaniu wątróbki jet to by posolić ją na końcu chwilę przed podaniem inaczej jeśli zrobimy to wcześniej to watróbka będzie twarda. Niektórzy duszą ją z cebulą ja jednak wolę szybko usmażoną chrupiącą z wierzchu i miękką w środku. Podaję ją z ziemniakami puree i surówką np. z kiszonych ogórków. Wątróbka to znakomite źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka, szczególnie polecana jest w diecie osób aktywnych fizycznie.




Składniki na 2 porcje – każda porcja około 176 kalorii

§  mała cebula
§  300g watróbki drobiowej
§  2 płaskie łyżki mąki
§  łyżka oleju
§  sól
§  swieżo mielony pieprz
§  opcjonalnie kilka kropel sosu tabasco

Cebulę obrać i pokroić w plasterki a następnie każdy plasterek na pół. Watróbkę pokroić na małe kawałki, każdy kawałaek obtoczyć w mące  następnie smażyć na oleju na dość dużym ogniu ale wciąż mieszając przez kilka minut. Dodać cebulę i smażyć dalej razem aż wątróbka będzie wysmażona. Jeśli nie lubicie cebuli można ją pominąć. Minute przed końcem smażenia posypać solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać kilka kropel sosu tabasco) wszystko dobrze wymieszać. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz