Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Wątróbka ... albo ją kochamy albo nienawidzimy ja osobiście lubię zjeść
ją od czasu do czasu, ważne jednak by była dobrze doprawiona. Sekretem w
przygotowaniu wątróbki jet to by posolić ją na końcu chwilę przed podaniem
inaczej jeśli zrobimy to wcześniej to watróbka będzie twarda. Niektórzy duszą
ją z cebulą ja jednak wolę szybko usmażoną chrupiącą z wierzchu i miękką w
środku. Podaję ją z ziemniakami puree i surówką np. z kiszonych ogórków. Wątróbka
to znakomite źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka, szczególnie
polecana jest w diecie osób aktywnych fizycznie.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 176 kalorii
§ mała cebula
§ 300g watróbki drobiowej
§ 2 płaskie łyżki mąki
§ łyżka oleju
§ sól
§ swieżo mielony pieprz
§ opcjonalnie kilka kropel sosu tabasco
Cebulę obrać i pokroić w plasterki a następnie każdy plasterek na pół. Watróbkę
pokroić na małe kawałki, każdy kawałaek obtoczyć w mące następnie smażyć na oleju na dość dużym ogniu ale
wciąż mieszając przez kilka minut. Dodać cebulę i smażyć dalej razem aż
wątróbka będzie wysmażona. Jeśli nie lubicie cebuli można ją pominąć. Minute
przed końcem smażenia posypać solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać kilka
kropel sosu tabasco) wszystko dobrze wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz