Strony

sobota, 11 czerwca 2016

Kurczak Żebraka (Beggars chicken)



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny


Autorką tego przpisu jest Marion Grasby Tajsko-Australijska kucharka, prezenterka telewizyjana i autorka książki kucharskiej "Food journalist". Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 560 kalorii
  • 6 korzeni kolendry
  • 4 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cały kurczak
  • szklanka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona papryczka chilli


Korzenie kolendry umyć i wysuszyć, czosnek obrać. Do moździeża włożyć korzenie kolendry, czosnek, pieprz i sól, wszystko razem rozdrobnić. Można to zrobić na desce do krojenia i po prostu wszystko drobno posiekać.

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pastę z czosnku, kolendry, pieprzu i soli, smażyć przez około minutę następnie do garnka włożyć kurczaka i smażyć 2 minuty z każdej strony lub dod momentu aż kurczak się ładnie zarumieni z każdej strony.

Następnie do garnka dodać sos sojowy, sos rybny, gwiazdki anyżu, cynamon i tyle wody by przykryć większość kurczaka. Gotować pod przykryciem około 1.5 godziny ,  w połowie gotowania przewrócić kurczaka na drugą stronę.


Gotowego kurczaka wyjąć na głęboki talerz. Do wywaru w którym gotował się kurczak dodać cukier. Kurczaka polać wywarem, posypać pokrojoną w plsterki papryczką chilli i kolendrą. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz