Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny
Autorką tego przpisu jest Marion Grasby Tajsko-Australijska kucharka, prezenterka telewizyjana i autorka książki kucharskiej "Food journalist". Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Autorką tego przpisu jest Marion Grasby Tajsko-Australijska kucharka, prezenterka telewizyjana i autorka książki kucharskiej "Food journalist". Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 560
kalorii
- 6 korzeni kolendry
- 4 duże ząbki czosnku
- łyżeczka ziaren pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 cały kurczak
- szklanka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 kawałki kory cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- mały pęczek kolendry
- 1 czerwona papryczka chilli
Korzenie kolendry umyć i
wysuszyć, czosnek obrać. Do moździeża włożyć korzenie kolendry, czosnek, pieprz
i sól, wszystko razem rozdrobnić. Można to zrobić na desce do krojenia i po
prostu wszystko drobno posiekać.
W dużym garnku rozgrzać olej,
dodać pastę z czosnku, kolendry, pieprzu i soli, smażyć przez około minutę
następnie do garnka włożyć kurczaka i smażyć 2 minuty z każdej strony lub dod
momentu aż kurczak się ładnie zarumieni z każdej strony.
Następnie do garnka dodać sos
sojowy, sos rybny, gwiazdki anyżu, cynamon i tyle wody by przykryć większość
kurczaka. Gotować pod przykryciem około 1.5 godziny , w połowie gotowania przewrócić kurczaka na
drugą stronę.
Gotowego kurczaka wyjąć na głęboki talerz. Do
wywaru w którym gotował się kurczak dodać cukier. Kurczaka polać wywarem,
posypać pokrojoną w plsterki papryczką chilli i kolendrą. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz