Strony

piątek, 1 lipca 2016

Terrina truskawkowa

Przygotowanie: 20 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki na foremkę o wymiarach (duża keksowka) – 10 porcjii – każda około 218 kalorii
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500g truskawek (400g do galaretki i 100g do dekoracji)
  • 450g jogurtu truskawkowego
  • 300ml śmietany kremówki


Truskawki obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do foremki. Galaretke rozpuścić w 300ml wody, zimną galarteką  zalać truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Drugą galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody, śmietanę ubić dodać do niej jogurt i powoli wlać galaretkę. Śmietana i jogurt nie powinny być bardzo zimne bo galarteka od razu zsiądzie się i zrbią sie grudki. Wartswę śmietankowo-truskawkową wylać  na wierzch. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed wyciągnięciem terriny wstawić ją na 10 sekund do gorącej wody.

1 komentarz: