Przygotowanie: 20 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Składniki na foremkę o wymiarach (duża keksowka) –
10 porcjii – każda około 218 kalorii
- 2 galaretki truskawkowe
- 500g truskawek (400g do galaretki i 100g do dekoracji)
- 450g jogurtu truskawkowego
- 300ml śmietany kremówki
Truskawki obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do
foremki. Galaretke rozpuścić w 300ml wody, zimną galarteką zalać truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Drugą galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody, śmietanę ubić dodać do niej jogurt i powoli wlać galaretkę. Śmietana i jogurt
nie powinny być bardzo zimne bo galarteka od razu zsiądzie się i zrbią sie
grudki. Wartswę śmietankowo-truskawkową wylać
na wierzch. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed wyciągnięciem
terriny wstawić ją na 10 sekund do gorącej wody.
Wygląda apetycznie, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuń