Przygotowanie: 10 minut
Surówka colesław to prosty i szybki dodatek do
obiadu. Można ją zrobić z białej lub z czerwonej kapusty mnie osobiście obie
bardzo smakują. Jeśli robię ją z czerwonej kapusty to dodaję również czerwoną
cebulę, jeśli z białej to białą cebulę ale możecie zrobić jak chcecie, dodajcie
to co lubicie tak czy tak będzie smacznie. Jeśli nie lubicie cebuli można ją
pominąć.
Składniki na 4 porcje – każda około 208 kalorii
- ½ małej kapusty (400g)
- 1 marchewka
- ½ małej cebuli
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 4 czubate łyżki majonezu (100g)
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
Kapustę i cebulę drobno poszatkować. Marchewkę
obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać majonez, sól i pieprz, dokładnie
wymieszać. Smacznego.
Uwielbiam colesław! I właśnie sobie przypomniałam, że już dawno nie robiłam tej surówki, i już wiem co dzisiaj będzie do obiadu :)
OdpowiedzUsuń