Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
- 2/3 szklanki mleka
- mała czerstwa bułka (60g)
- 500g karkówki wieprzowej lub łopatki
- 1 cebula (100g)
- ząbek czosnku
- jajko
- płaska łyżeczka soli peklowej
- płaska łyżeczka vegety
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki slodkiej papryki
- 6 płaskich łyżek bułki tartej
- łyżka oleju
- 250g pieczarek
- kostka smalcu do smażenia
Do małego naczynia włożyć połamaną na mniejsze kawałki bułkę, dodać mleko i pozostawić by bułka wchłonęła całe mleko.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, na patleni rozgrzać łyżkę oleju,
podsmażyć cebulę i czosnek na małym ogniu ale nie rumienić, pozostawić do
ostygnięcia.
W maszynce zmielić mięso, cebulę i
namoczoną w mleku bułkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, pół
łyżeczki soli, pół łyżeczki vegety, ¼ łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę
słodkiej papryki i bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią
spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie pieczarki zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Na patelni
rozgrzać łyżkę oleju, dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda i
pieczarki się zarumienią, pod koniec smażenia dodać pół łyżeczki soli, pół
łyżeczki vegety i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyłączyć gaz i pozostawić pieczarki do
ostygnięcia.
Gdy pieczarki ostygną mięso podzielić na 10 części, na każdą porcję mięsa
nałożyć farsz z pieczarek, formować okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
aż kotlety się zarumienią po kilka minut z każdej strony. Kotlety powinny być brązowe i mieć chrupiącą
skórkę. Usmażone kotlety położyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar
tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami i surówka.
swietny obiad :) lubię takie :)
OdpowiedzUsuń