Strony

czwartek, 21 kwietnia 2016

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem

Przygotowanie: 10 minut

Była już na blogu pyszna owsianka z bananem i truskawkami, dziś proponuję inna równie pyszną propozycję na podanie owsianki, tym razem z karmelizowanym jabłkiem. Przepis na tą pyszną owsiankę znalazłam w magazynie morrisons, jak zwykle zrobiłam po swojemu. Polecam na pyszny początek dnia.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 530 kalorii
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka płatków owsianych (100g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • ½ czerwonego jabłka
  • 10g masła
  • 10g płatków migdałów
  • 6 łyżeczek syropu klonowego





Mleko wlać do garnka, dodać płatki owsiane, wymieszać, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mleko się zagotuje. Następnie zdjąć garnek z gazu i odstawić. Do owsianki dodać ekstrakt migdałowy, wszystko wymieszać.
W miedzyczasie jabłko pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać masło i smażyć plasterki jabłka po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać 2 łyżeczki syropu klonowego i wszystko wymieszać.  
Owsiankę przełożyć do dwóch miseczek, na wierzchu położyć jabłka, posypać płatkami migdałów i polać każdą owsiankę 2 łyżeczkami syropu klonowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz