Przygotowanie: 10 minut
Była już na blogu pyszna owsianka z bananem i
truskawkami, dziś proponuję inna równie pyszną propozycję na podanie owsianki,
tym razem z karmelizowanym jabłkiem. Przepis na tą pyszną owsiankę znalazłam w
magazynie morrisons, jak zwykle zrobiłam po swojemu. Polecam na pyszny początek
dnia.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 530
kalorii
- 2 szklanki mleka
- szklanka płatków owsianych (100g)
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- ½ czerwonego jabłka
- 10g masła
- 10g płatków migdałów
- 6 łyżeczek syropu klonowego
Mleko wlać do garnka, dodać płatki owsiane,
wymieszać, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mleko się
zagotuje. Następnie zdjąć garnek z gazu i odstawić. Do owsianki dodać ekstrakt
migdałowy, wszystko wymieszać.
W miedzyczasie jabłko pokroić w plasterki, na
patelni rozgrzać masło i smażyć plasterki jabłka po kilka minut z każdej strony
na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać 2 łyżeczki syropu klonowego i
wszystko wymieszać.
Owsiankę przełożyć do dwóch miseczek, na wierzchu
położyć jabłka, posypać płatkami migdałów i polać każdą owsiankę 2 łyżeczkami
syropu klonowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz