Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania i smażenia: 5 minut
Przepis na to pyszne śniadanie znalazłam w książce "The Hairy Dieters" którą dostałąm od koleżanki. Śniadanie jest nie tylko pyszne i zdrowe ale również szybkie w przygotowaniu. Najtrudniejsze jest ugotowanie jajek w koszulkach, ja zawsze się ich obawiałam ale okazało się że to wcale nie takie trudne. Najważniejsze by trzymać się prostych zasad, wodę w garnku zagotowujemy, dodajemy ocet, zmniejszamy gaz, zimne jajka wbijamy pojedynczo do miseczki i po jednym delikatnie wrzucamy do gorącej wody, teraz można tylko czekać, 4 minuty z zegarkiem w ręku i gotowe!
Składniki na 2 porcje – każda około 254 kalorie
- łyżeczka oleju
- 4 plasterki boczku
- 4 jajka (zimne z lodówki)
- łyżeczka octu
- garść liści roszponki
- 4 małe pomidory
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
W garnku zagotować wodę dodać ocet. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleu, dodać
boczek i smażyć aż boczek ładnie się przyrumieni. Następnie przewrócić boczek
na drugą stronę. Pomidory przekroić na pół i również usmażyć na patelni,
powinny smażyć się po jednej minucie z każdej strony.
W tym samym czasie zmniejszyć ogień pod garnkiem z wodą z octem. Jajka pojedyńczo
wbić do miseczki i delikatnie wrzucić po jednym do wody z octem, gotować około
4 minut, jajka powinny po 1 minucie wypłynąć na wierzch.
Na talerz wyłożyć roszponkę. Usmażony boczek przełożyć na papierowy
ręcznik i odsączyć z tłuszczu z obu stron. Jajka również przełożyć na papierowy
ręcznik i osuszyć z wody. Jajka, boczek i pomidory przełożyć na talerz.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory skropić octem balsamicznym. Podawać
z churupiącym pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz