Strony

środa, 16 marca 2016

Jajka w koszulkach z boczkiem i pomidorami

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania i smażenia: 5 minut

Przepis na to pyszne śniadanie znalazłam w książce "The Hairy Dieters" którą dostałąm od koleżanki. Śniadanie jest nie tylko pyszne i zdrowe ale również szybkie w przygotowaniu. Najtrudniejsze jest ugotowanie jajek w koszulkach, ja zawsze się ich obawiałam ale okazało się że to wcale nie takie trudne. Najważniejsze by trzymać się prostych zasad, wodę w garnku zagotowujemy, dodajemy ocet, zmniejszamy gaz, zimne jajka wbijamy pojedynczo do miseczki i po jednym delikatnie wrzucamy do gorącej wody, teraz można tylko czekać, 4 minuty z zegarkiem w ręku i gotowe! 

Składniki na 2 porcje – każda około 254 kalorie
  • łyżeczka oleju
  • 4 plasterki boczku
  • 4 jajka (zimne z lodówki)
  • łyżeczka octu
  • garść liści roszponki
  • 4 małe pomidory
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

W garnku zagotować wodę dodać ocet. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleu, dodać boczek i smażyć aż boczek ładnie się przyrumieni. Następnie przewrócić boczek na drugą stronę. Pomidory przekroić na pół i również usmażyć na patelni, powinny smażyć się po jednej minucie z każdej strony.

W tym samym czasie zmniejszyć ogień pod garnkiem z wodą z octem. Jajka pojedyńczo wbić do miseczki i delikatnie wrzucić po jednym do wody z octem, gotować około 4 minut, jajka powinny po 1 minucie wypłynąć na wierzch.

Na talerz wyłożyć roszponkę. Usmażony boczek przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu z obu stron. Jajka również przełożyć na papierowy ręcznik i osuszyć z wody. Jajka, boczek i pomidory przełożyć na talerz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory skropić octem balsamicznym. Podawać z churupiącym pieczywem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz