Przygotowanie: 50 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Taką zapiekankę jadłam w restauracji „Pizza Express” oczywiście
dokładnego przepisu nie znam ale sama postanowiłam odtworzyć to danie. Myślę że
udało się. Najwięcej czasu zajmuje upieczenie kurczaka ale oczywiście można
użyć resztek pieczonego kurczaka z obiadu można też upiec go poprzedniego dnia
a wtedy zapiekankę przygotujemy błyskawicznie.
Składniki na 2 porcje - każda około 901 kalorii
- pierś z kurczaka ze skórą (200g)
- łyżka oleju (+łyżka oleju do gotowania makaronu)
- sól
- pieprz
- 167g makaronu spiralli (1/3 500g opakowania)
- 125g mozarelli
- 2 pieczarki
- ½ małej czerwonej cebuli
- 30g sera grana padano (lub parmezanu)
- 150ml słodkiej śmietanki
- 2 płaskie łyżki pesto
Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się
by przyprawy dostaly sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka,
odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i
upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce. Zimnego kurczaka obrać ze skóry,
widelcem poszarpać na mniejsze kawałki.
Mozarellę pokroić na mniejsze kawałki, pieczarki pokroić w bardzo cienkie
plasterki ja robię to przy pomocy szatkownicy, cebulę obrać przekroić na pół a
następnie w plasterki. Ser grana padano zetrzeć na tartce.
Następnie zrobić sos, w tym celu do rondelka wlać śmietanę, dodać pesto i
większość sera (dwie duże szczypty zostawić do posypania zapiekanek), wszystko
podgrzać ale nie zagotowywac.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, ugotowany
makaron przecedzić przez sito, otrząsnąć z wody ale nie przelewać zimną wodą.
Makaron wrzucić z powrotem do garnka w którym się gotował, dodać sos, kurczaka,
pieczarki i cebulę, wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych
naczyń do zapiekania. Dodać mozarellę, wierzch posypać pozostałą odrobiną sera
grana padano (jeśli nie uda wam się go znależć można użyć parmezanu). Zapiekać
w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz