Strony

sobota, 27 lutego 2016

Makaron z kurczakiem i pesto

Przygotowanie: 50 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Taką zapiekankę jadłam w restauracji „Pizza Express” oczywiście dokładnego przepisu nie znam ale sama postanowiłam odtworzyć to danie. Myślę że udało się. Najwięcej czasu zajmuje upieczenie kurczaka ale oczywiście można użyć resztek pieczonego kurczaka z obiadu można też upiec go poprzedniego dnia a wtedy zapiekankę przygotujemy błyskawicznie.

Składniki na 2 porcje - każda około 901 kalorii
  • pierś z kurczaka ze skórą (200g)
  • łyżka oleju (+łyżka oleju do gotowania makaronu)
  • sól
  • pieprz
  • 167g makaronu spiralli (1/3 500g opakowania)
  • 125g mozarelli
  • 2 pieczarki
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 30g sera grana padano (lub parmezanu)
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 2 płaskie łyżki pesto

 

Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostaly sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka, odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce. Zimnego kurczaka obrać ze skóry, widelcem poszarpać na mniejsze kawałki.
Mozarellę pokroić na mniejsze kawałki, pieczarki pokroić w bardzo cienkie plasterki ja robię to przy pomocy szatkownicy, cebulę obrać przekroić na pół a następnie w plasterki. Ser grana padano zetrzeć na tartce.
Następnie zrobić sos, w tym celu do rondelka wlać śmietanę, dodać pesto i większość sera (dwie duże szczypty zostawić do posypania zapiekanek), wszystko podgrzać ale nie zagotowywac.

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron przecedzić przez sito, otrząsnąć z wody ale nie przelewać zimną wodą. Makaron wrzucić z powrotem do garnka w którym się gotował, dodać sos, kurczaka, pieczarki i cebulę, wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń do zapiekania. Dodać mozarellę, wierzch posypać pozostałą odrobiną sera grana padano (jeśli nie uda wam się go znależć można użyć parmezanu). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz