Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Przepis na to pyszne curry z krewetkami i czerwoną papryką znalazłam
tutaj na blogu Kwestia Smaku. Jak wszystkie potrawy z tego bloga curry było
niesamowicie pyszne. Poniżej moja nieco zmieniona wersja tej potrawy.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 617 kalorii
- 300g passaty pomidorowej
- puszka mleczka kokosowego
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki cukru (u mnie palmowy)
- czerwona papryka
- łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ¼ cebuli
- łyżka klarowanego masła lub oleju
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 320g kerewetek
- łyżeczka sosu rybnego
- cebula dymka
- czerwona papryczka chilli
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka wlać passatę pomidorową i mleczko
kokosowe, dodać sól i pieprz oraz cukier palmowy (jeśli nie uda wam się go
znaleźć można użyć brązowego cukru trzcinowego). Wszystkie składniki zagotować
od czasu do czasu mieszając.
Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Imbir, czosnek i cebulę zetrzeć
na tartce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać imbir, czosnek i cebulę smażyć
razem chwilę, następnie dodać pastę curry i dalej smażyć wszystko razem ciągle
mieszając. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dalej smażyć kilka minut
zeskrobując drewnianą łopatką zrumieniena z dna patelni. Na koniec dodać
kurkumę i ostrą paprykę.
Na patelnię wlać przygotowany wcześniej sos, wszystko wymieszać gotować
aż papryka zmięknie, czas zależy od tego jakie lubicie warzywa ja gotowałam jakieś
10 minut nie lubię rozgotowanych warzyw. Na koniec dodać krewetki i sos rybny.
Gotować jeszcze minutę lub dwie tyle by krewetki zdążyły się podgrzać. Jeśli
używamy surowych krewetek można je wcześniej chwilę podsmażyć ale nie gotujemy
ich zbyt długo bo staną się twarde i gumowate.
W międzyczasie ugotować ryż na sypko, można doać odrobinę soli. Pokroić
cebulkę dymkę i papryczkę chilli. Ugotowany ryż nakładać do miseczek, dodać
krewetki w sosie i posypać papryczką chilli i cebulką dymką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz